Offtop

Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Re: Offtop

Postautor: zpryciarz » pn 27 lis 2023, 14:07

Dodam jeszcze że tam dzień w dzień siedzi ta sama ekipa od rana do wieczora więc naturalnie trafia w zerowanie ryby i zawsze coś złapią.
Marcin
Awatar użytkownika
joker
Karaś srebrzysty

Postautor: joker » pn 27 lis 2023, 14:36

-przecież po to się jeździ na ryby by coś "złapać"
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
suchy0512
Sandacz

Postautor: suchy0512 » pn 27 lis 2023, 14:37

Kilka razy tam widziałem jak przyjeżdżają odbierają ryby bo siata pełna... ryby jadą do domu a "wedkarz" zostaję i dalej wszystko do siaty pakuje.
Biorą wszystko nawet bolenie.
Jarek
Awatar użytkownika
joker
Karaś srebrzysty

Postautor: joker » pn 27 lis 2023, 14:43

-a ja widziałem jak spiningista walił z pięści w łeb złowione niewymiarowe szczupaki chował je do torby i wynosił do zaparkowanego samochodu albo po złowieniu chował je w zaroślach a wracając zabierał

więc pytam czy to też była "wydra" ze spiningiem ?
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pn 27 lis 2023, 15:14

joker pisze:-a ja widziałem jak spiningista walił z pięści w łeb złowione niewymiarowe szczupaki chował je do torby i wynosił do zaparkowanego samochodu albo po złowieniu chował je w zaroślach a wracając zabierał

więc pytam czy to też była "wydra" ze spiningiem ?

Pewnie że tak. Lecz musisz zauważyć że większa część wędkarzy latających że spinem potrafi się lepiej zachować wobec złowionych ryb niż tych co "stacjonarnie" wędkują. A jeśli ktoś chce kłusować to jemu bez różnicy czy będzie to spin, spławik czy grunt
Marcin
Awatar użytkownika
joker
Karaś srebrzysty

Postautor: joker » pn 27 lis 2023, 15:23

Nikt tego nie zmierzył, że większa część tak robi a ponadto być może tak jest, bo spiningiści mają mniejsze możliwości ukrycia skłusowanej ryby
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pn 27 lis 2023, 15:55

joker pisze:Nikt tego nie zmierzył, że większa część tak robi a ponadto być może tak jest, bo spiningiści mają mniejsze możliwości ukrycia skłusowanej ryby

L
Ja Ci mówię o moich doświadczeniach z wody i obserwacji. Jak ktoś będzie chciał zabrać niewymiarowa rybę, lub ponad limit to zabierze.
Przykładowo znam gościa co wiosna z Bystrzycy łapał na splawiczek jazie 50-60+ i puszczał do wody
Marcin
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » pn 27 lis 2023, 17:19

zpryciarz pisze:
joker pisze:Nikt tego nie zmierzył, że większa część tak robi a ponadto być może tak jest, bo spiningiści mają mniejsze możliwości ukrycia skłusowanej ryby

L
Ja Ci mówię o moich doświadczeniach z wody i obserwacji. Jak ktoś będzie chciał zabrać niewymiarowa rybę, lub ponad limit to zabierze.
Przykładowo znam gościa co wiosna z Bystrzycy łapał na splawiczek jazie 50-60+ i puszczał do wody

Zgadza się liczy się człowiek, a nie metoda na którą łapie. Za beretowanie niewymiarowych ryb i ponad limit lub w okresie ochronnym wg mnie należy się to samo gościowi co to robi, albo kąpiel. Z takiej tamy wojskowej mógłby się wykazać swoimi umiejętnościami :mrgreen:
Wydra
Okoń

Postautor: Wydra » wt 28 lis 2023, 22:07

zpryciarz pisze:Wydra nie wiem czy doczytałes ale słyszałem o zakazie spina a nie ogólnie zakaz wszystkiego.
O jakich wynikach piszesz ? Że łowią na naturalnym zimowisku ryb ? Dlaczego nie poszukają swoich miejscówek i tam pokażą co potrafią.
Może nie każda osoba zabiera ryby ale byłem ostatio na tamie jak poszła Wisła w górę i beretuja wszystko jak leci. Jak ktoś nie zabiera to wrzuca innemu do wora. Nie ważne czy kot to zje, czy sąsiad. Niewymiarowe sumy lądują w krzakach albo samochodach głęboko schowane.
Niektórzy filetuja pewnie ryby nad wodą patrząc po ilości łusek jakie widziałem. Byłem tam chwilę i widziałem co się dzieje.
Są też fajni wędkarze bo z jednym sobie pogadałem, a drugiemu w spodniobutach wszedłem do wody odczepić blaszkę i się okazało że wyciągnąłem jeszcze z krzesełkiem i mu wszystko oddałem.
Jeśli ode mnie by to zależało to zrobiłbym zakaz tak ogólnego wędkarstwa w zimie. Ale patrząc jak ludzie tam się zachowują to pewnie by i tak kłusowali, albo co gorsza poszłyby sieci.

Pewnie :evil: , płacić tylko za możliwość wędkowania a po ryby to do sklepu :evil: , głupie myślenie. W wędkarstwie chyba nie o to chodzi, wielu wędkarzy których znam, starszych czy młodszych lubi zjeść własnoręcznie złowioną rybę. Na tamie w Gołębiu łowię przez cały rok i nie tylko jak jest zimno. W tym roku w lecie z tego miejsca wyłowiłem ponad 30 karpi, teraz łowię tam na żywca bo karp i japońce przestały brać, a koledzy co zdrowsi spiningują to czemu im tego zabraniać :evil: . Składka ważna jest do końca roku i do końca roku można łowić ryby a nie tylko rzucać w nieskończoność na innym odcinku rzeki i łudzić się że coś może weźmie.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 28 lis 2023, 22:16

Wydra pisze:
zpryciarz pisze:Wydra nie wiem czy doczytałes ale słyszałem o zakazie spina a nie ogólnie zakaz wszystkiego.
O jakich wynikach piszesz ? Że łowią na naturalnym zimowisku ryb ? Dlaczego nie poszukają swoich miejscówek i tam pokażą co potrafią.
Może nie każda osoba zabiera ryby ale byłem ostatio na tamie jak poszła Wisła w górę i beretuja wszystko jak leci. Jak ktoś nie zabiera to wrzuca innemu do wora. Nie ważne czy kot to zje, czy sąsiad. Niewymiarowe sumy lądują w krzakach albo samochodach głęboko schowane.
Niektórzy filetuja pewnie ryby nad wodą patrząc po ilości łusek jakie widziałem. Byłem tam chwilę i widziałem co się dzieje.
Są też fajni wędkarze bo z jednym sobie pogadałem, a drugiemu w spodniobutach wszedłem do wody odczepić blaszkę i się okazało że wyciągnąłem jeszcze z krzesełkiem i mu wszystko oddałem.
Jeśli ode mnie by to zależało to zrobiłbym zakaz tak ogólnego wędkarstwa w zimie. Ale patrząc o jak ludzie tam się zachowują to pewnie by i tak kłusowali, albo co gorsza poszłyby sieci.

Pewnie :evil: , płacić tylko za możliwość wędkowania a po ryby to do sklepu :evil: , głupie myślenie. W wędkarstwie chyba nie o to chodzi

:lol: Akurat w wędkarstwie właśnie o to chodzi, myślenie Twoje i tych znajomych to najkrótsza droga do jałowych wód nad którymi będzie niosło się wasze głośne piep... nie, że nic nie bierze bo "nie zarybiajom". Owszem, w krajach uważanych za rozwinięte zazwyczaj do sklepu, dlatego mają co łowić. Jeśli twierdzisz, że poza Tobą 3/4 świata wędkarskiego się myli to musisz przedsięwziąść kroki medyczne.

A tak wogóle to dlaczego prawie wyginęły wieloryby?

P. S.
Na tej tamie to widzę sami koneserzy.
Spotkałem już takich nad Wisłą - "Panie! w tamtym roku to z tego miejsca ze 160 kg zabrałem , teraz nędza, sam drobiazg, szkoda gadać co to się dzieje!"
Jak Boga kocham sami koneserzy!
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » śr 29 lis 2023, 05:42

Wydra mi nie przeszkadza jak ktoś sobie rybę zje, którą złapie i jest to zgodne z regulaminem i zdrowym rozsądkiem.
Ale chłopie to co się dzieje na tej tamie to przechodzi ludzkie pojęcie. Jakbyś czytał wszystkie posty To byś wiedział że chodzi mi o to że tam większość nie przestrzega limitów, wymiarów, filetuje ryby, żywca stawia na japońca, wyłowionego w jakimś małym zbiorniczku przy ulicy, ryby wkłada do siatki wędkarza obok itp. są też fajni ludzie z którymi idzie pogadać ale ja tam nie zaglądam z reguły ze względu na to że się gotuje jak to widzę. Jest dużo fajniejszych miejsc na Wiśle gdzie znalezienie ryby daje mi więcej frajdy niż siedzenie komuś na plecach i łowienie. Ale kto co lubi. Mimo to ostatnio odczepiłem blaszkę z wody jednemu Panu a drugiemu wyciągnąłem podpórkę z wody bo mieli tylko gumiaki a ja spodniobuty.
Zapewne też dużo się chwali nad wyrost jak CDC zauważył
I może ktoś robi większe błędy i jest problem z $ na zarybienie i sama administracja pzw za dużo pochłania funduszy ale może warto zacząć od siebie ? A nie brać tyle, żeby się chwalić że nawet kot sąsiada nie zjada ryb.

P.s. niedaleko tamy mieszka też Pan którego nazwali Boleń. Pogadaj sobie na tamie o nim, a może nawet przypadniecie sobie do gustu.
Co do wędkarstwa to nie jest tylko tak jak piszesz w myśl składka musi się zwrócić w rybach. Grono wędkarzy woli cieszyć się z obcowania z naturą, wyczyścić głowę, pogadać z ludźmi pełnych pasji i ciekawych historii i złapać rybę, mieć frajdę z holu ryby i dać taką szansę innym i za to płaci te składki.
Ale Ty, wydaje mi się że tego nie zrozumiesz. dlatego tama tak przypadła Ci do gustu.
Marcin
Wydra
Okoń

Postautor: Wydra » czw 30 lis 2023, 13:26

Ja tam jeżdżę z kolegami już od dłuższego czasu tylko dlatego że za każdym razem nie wracam z tamtego miejsca na pusto bez ryb. Dla mnie niestety na spining łowienie że względów zdrowotnych odpada, jedyną metodą na drapieżnika jest żywiec, koledzy natomiast spiningują. Jak zabronią spiningu to wszyscy łowiący tam przerzucą się na łowienie na żywca albo zakończą sezon, bo raczej każdy z nich woli porzucać, od czasu do czasu siąść, odpocząć i pogadać i złowić ryby, niż narobić kilometrów i namachać się wędką i wrócić na pusto. Nie widzę nic złego też w tym że ktoś oprawi sobie rybę nad wodą o ile po sobie posprząta. Dla wielu młodszych wędkarzy hobby to się kojarzy tylko ze spiningiem a solą w oku są starsi łowiący innymi metodami. Ci którzy złowią i zabiorą rybę mimo że mają do tego prawo to już są traktowani jakby popełnili przestępstwo, a my też płacimy takie same składaki i też jesteśmy wędkarzami
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 30 lis 2023, 14:16

Wydra pisze:Dla wielu młodszych wędkarzy hobby to się kojarzy tylko ze spiningiem a solą w oku są starsi łowiący innymi metodami. Ci którzy złowią i zabiorą rybę mimo że mają do tego prawo to już są traktowani jakby popełnili przestępstwo, a my też płacimy takie same składaki i też jesteśmy wędkarzami

Ja już młody nie jestem ale jeszcze nie stary, chyba ;) Dla mnie ktoś kto myśli "tylko spinning" na własne życzenie jest bardzo ograniczonym wędkarzem (nie w złym sensie), nie wie po prostu co traci bo wszystkie metody mają swój urok, co nie oznacza, że każdy musi je lubić.
Ja osobiście tak nie traktuję ludzi jak opisujesz, uważam że rybkę spokojnie tu gdzie dozwolone można sobie zabrać, jednak mi osobiście szkoda. Chodzi tylko o umiar a nie przepisy które kompletnie zazwyczaj nie przystają do pogłowia ryb które pływają w naszych wodach.
Nie chce mi się tego rozwijać bo było to już wałkowane niejednokrotnie. Kto chce to rozumie. Kto nie rozumie a jest młody, to pewnie doczeka się jeszcze czasów z większymi ograniczeniami, może wtedy zrozumie.
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » czw 30 lis 2023, 17:42

Wydra pisze:Ja tam jeżdżę z kolegami już od dłuższego czasu tylko dlatego że za każdym razem nie wracam z tamtego miejsca na pusto bez ryb. Dla mnie niestety na spining łowienie że względów zdrowotnych odpada, jedyną metodą na drapieżnika jest żywiec, koledzy natomiast spiningują. Jak zabronią spiningu to wszyscy łowiący tam przerzucą się na łowienie na żywca albo zakończą sezon, bo raczej każdy z nich woli porzucać, od czasu do czasu siąść, odpocząć i pogadać i złowić ryby, niż narobić kilometrów i namachać się wędką i wrócić na pusto. Nie widzę nic złego też w tym że ktoś oprawi sobie rybę nad wodą o ile po sobie posprząta. Dla wielu młodszych wędkarzy hobby to się kojarzy tylko ze spiningiem a solą w oku są starsi łowiący innymi metodami. Ci którzy złowią i zabiorą rybę mimo że mają do tego prawo to już są traktowani jakby popełnili przestępstwo, a my też płacimy takie same składaki i też jesteśmy wędkarzami

Wielu młodych wędkarzy5-10 lat zaczyna od jakiegoś bacika bo ze spiningiem często się nudzi jak nic nie łowi. Wszystko ma rację bytu w miarę zdrowego rozsądku.
A tak swoją drogą bo ty jesteś osobą co jeździ po ryby to mam pytanie ? Wrzucisz foto całego swojego rejestru ? Jestem ciekaw jak on wygląda
Marcin
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » czw 30 lis 2023, 18:57

zpryciarz pisze:
Wydra pisze:Ja tam jeżdżę z kolegami już od dłuższego czasu tylko dlatego że za każdym razem nie wracam z tamtego miejsca na pusto bez ryb. Dla mnie niestety na spining łowienie że względów zdrowotnych odpada, jedyną metodą na drapieżnika jest żywiec, koledzy natomiast spiningują. Jak zabronią spiningu to wszyscy łowiący tam przerzucą się na łowienie na żywca albo zakończą sezon, bo raczej każdy z nich woli porzucać, od czasu do czasu siąść, odpocząć i pogadać i złowić ryby, niż narobić kilometrów i namachać się wędką i wrócić na pusto. Nie widzę nic złego też w tym że ktoś oprawi sobie rybę nad wodą o ile po sobie posprząta. Dla wielu młodszych wędkarzy hobby to się kojarzy tylko ze spiningiem a solą w oku są starsi łowiący innymi metodami. Ci którzy złowią i zabiorą rybę mimo że mają do tego prawo to już są traktowani jakby popełnili przestępstwo, a my też płacimy takie same składaki i też jesteśmy wędkarzami

Wielu młodych wędkarzy5-10 lat zaczyna od jakiegoś bacika bo ze spiningiem często się nudzi jak nic nie łowi. Wszystko ma rację bytu w miarę zdrowego rozsądku.
A tak swoją drogą bo ty jesteś osobą co jeździ po ryby to mam pytanie ? Wrzucisz foto całego swojego rejestru ? Jestem ciekaw jak on wygląda

Nie ma co wrzucać, czysty jak łza :mrgreen:
Awatar użytkownika
suchy0512
Sandacz

Postautor: suchy0512 » czw 30 lis 2023, 19:20

A tak swoją drogą bo ty jesteś osobą co jeździ po ryby to mam pytanie ? Wrzucisz foto całego swojego rejestru ? Jestem ciekaw jak on wygląda[/quote]

Szach mat...
Jarek
Awatar użytkownika
Paweł
Administrator
Lokalizacja: ZalewZemborzycki.com / Koło LSM Fart / PZW Lublin - tel: 500-517-699
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » ndz 03 gru 2023, 17:10

zpryciarz pisze:
Paweł pisze:Zmian w regulaminie będzie sporo. Podwyżki składek delikatne.

A z tama wojskowa To prawdę że że spiningiem od pazdziernika będzie zakaz ?

Mam nadzieję że będą mniejsze limity do zabrania przez wydry

Nie jest to prawda. Nie będzie tam żadnych dodatkowych zakazów. Natomiast jeżeli chodzi o limity gospodarcze połowów, to już mogę powiedzieć, że będą one zaostrzone, pojawi się także nowe łowisko no-kill, jak również nowy gatunek zostanie objęty górnym wymiarem.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » ndz 03 gru 2023, 17:24

A to nowe łowisko NO-KILL,to gdzie/
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » ndz 03 gru 2023, 17:42

Paweł pisze:
zpryciarz pisze:

Nie jest to prawda. Nie będzie tam żadnych dodatkowych zakazów. Natomiast jeżeli chodzi o limity gospodarcze połowów, to już mogę powiedzieć, że będą one zaostrzone, pojawi się także nowe łowisko no-kill, jak również nowy gatunek zostanie objęty górnym wymiarem.

No i super ;) ciekawe gdzie będzie łowisko no kill.
Marcin
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » pn 04 gru 2023, 22:15

Awatar użytkownika
bodzio66665
Okoń

Postautor: bodzio66665 » czw 07 gru 2023, 05:50

Paweł pisze:
zpryciarz pisze:

A jest już gdzieś do poczytania nowy rapr na 2024?
Awatar użytkownika
majula7
Sum

Postautor: majula7 » czw 07 gru 2023, 11:07

Lodzi już ktoś, czy narazie za cieńko.
Awatar użytkownika
kocio
Sandacz

Postautor: kocio » czw 07 gru 2023, 11:33

Pod wierzą siedział na lodzie widziałem z tamy
Awatar użytkownika
majula7
Sum

Postautor: majula7 » czw 07 gru 2023, 18:17

Ok dzieki za info.
Zalew nie leży w moim kręgu zainteresowań, bardziej interesują mnie jeziora
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » pt 08 gru 2023, 06:32

Jak sądzicie czy przed końcem tego roku będzie jeszcze szansa na wędkowanie z pontonu czy innego pływadła. Innymi słowy czy zbiorniki rozmarzną?

Wróć do „Zalew Zemborzycki”