Offtop

Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Re: Offtop

Postautor: Jajakub » czw 10 paź 2024, 20:36

suchy0512 pisze:Ktoś może podpowie na których wodach pzw Lublin nie wolno pływać na spalinie?
I co muszę mieć na wyposażeniu pontonu (4m) tak żeby nie było przypału wrazie jakiejś kontroli?

Tylko ZZ
Z płynących wszystkie choć faktycznie tylko Wisła się do tego nadaje
Z ościennych najbliżej masz Nielisz
Wyposażenie poza patentem (jeśli przekroczysz dopuszczalna moc silniika) tradycyjnie kamizelki w ilości osób na pokładzie i dla siebie mała gaśnica
Choć tu jest mały problem bo przepisy są niejednoznaczne (jakiś taki bałagan, tam jest)
Najbezpieczniej podejść np do komisariatu wodnej policji, lub zadzwonić i dopytać
Awatar użytkownika
suchy0512
Sandacz

Postautor: suchy0512 » czw 10 paź 2024, 20:49

Dzięki za info... w niedzielę pierwsze wodowanie na zz zadzwonię dopytam policjantów bo widziałem że kontrolują czasem.
Jarek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 paź 2024, 21:32

Nawet nie czasem
I w sumie całe szczęście że kontrolują
Choć zazwyczaj są kumaci bo jak im pokażesz z której strony mają dobić (przetwornik echa) nie robią problemów
Przy elektryku sprawdzają kapoki i papiery
Przy spalinie upewnij się lepiej
Awatar użytkownika
szymon71
Szczupak

Postautor: szymon71 » sob 12 paź 2024, 03:28

Dobrze, że na spalinowych nie wolno pływać na prawie wszystkich wodach, na ZZ i Wiśle tez by się takie coś przydało. Bo przez tych wędkarskich "namierzaczy okazów" to i na Wisełce z brzegu coraz ciężej złowić coś konkretnego. I do tego zakaz używania urzadzeń geolokalizacyjnych, chociaż na jakiś czas. Dopiero by ryby trochę odżyły i odbudowały w kilka lat mocno nadszarpnięte populacje. Tylko wtedy większość kolegów bez sonarów i GPS-ów to nie wiedziała by jak łowić (spiningować). A przecież jeszcze w ubiegłym stuleciu czyli nie tak dawno łowili tak wszyscy. I łowili a nie podniecali się byle gówniarzem jak teraz. I nie trzeba by było nakładać na niektórych pazernych chytrusów dodatkowych, często kuriozalnych ale koniecznych ograniczeń w RAPR. Same plusy więc trzeba wrócić "do korzeni". Inaczej sami się unicestwimy i zniszczymy wędkarstwo.
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » sob 12 paź 2024, 05:58

joker pisze:Z tego co się orientuję to zakaz używania silników spalinowych obowiązuje na wszystkich jeziorach i zalewach z wyjątkiem Zemborzyckiego

Chyba na rzekach jest dopuszczony ruch z użyciem silników spalinowych, ale niech to potwierdzi ktoś mądrzejszy w temacie.
30 lat łowię...i nadal g%#no umiem :D
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » sob 12 paź 2024, 07:43

Siwy
-zerknij ze 4 posty wyżej :-), ale tak na rzekach można
Szymon 71
- zakaz spaliny na Wiśle wyłączyłby ją z łódkowego wędkowania (na elektryku lub wiosłach niby też można ale to nie to)
Dodatkowo i na ZZ i na Wiśle jest trochę niewędkarskich motorowodniaków którym PZW zakazu wprowadzić nie może
Więc akurat tu lepiej takich ograniczeń nie wprowadzać.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 29 lis 2024, 15:10

Polecam na jesienny wieczór bo sam zainteresowany pewnie nie będzie się tu zachwalał ;) :
https://youtu.be/Ie0LmOrAuzA?si=n93SbdDTq6rMn5Ei
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pt 29 lis 2024, 16:05

CDC pisze:Polecam na jesienny wieczór bo sam zainteresowany pewnie nie będzie się tu zachwalał ;) :
https://youtu.be/Ie0LmOrAuzA?si=n93SbdDTq6rMn5Ei

Oczywiście poza podcastem z PZ można/należy posłuchać i innych bohaterów słuchowiska
Ze swej strony polecam również podcasty Wild Fish Stories
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » pt 29 lis 2024, 18:42

:D Tak czułem, że odnajdziecie ten materiał :D Chociaż specjalnie wesoły to on nie jest
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 30 lis 2024, 14:52

Zielony pisze::D Tak czułem, że odnajdziecie ten materiał :D Chociaż specjalnie wesoły to on nie jest

Muszę posłuchać,koniecznie.Dajcie link,pozdro.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » sob 30 lis 2024, 17:25

Zielony pisze::D Tak czułem, że odnajdziecie ten materiał :D Chociaż specjalnie wesoły to on nie jest

Biorąc pod uwagę zaangażowanie ludzi to tak naprawdę do końca smutny to nie jest. Daje nadzieję pomimo powątpiewań prowadzącego.
To jedna z ryb moich marzeń także cały czas mam nadzieję że kiedyś jeszcze może będzie mi dane takie spotkanie z tym, że nie mam nawet zamiaru próbować spełniać marzenia za pomocą spinningu ponieważ to nie było by to.
Aldek
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » sob 30 lis 2024, 18:25

CDC pisze:

Biorąc pod uwagę zaangażowanie ludzi to tak naprawdę do końca smutny to nie jest. Daje nadzieję pomimo powątpiewań prowadzącego.
To jedna z ryb moich marzeń także cały czas mam nadzieję że kiedyś jeszcze może będzie mi dane takie spotkanie z tym, że nie mam nawet zamiaru próbować spełniać marzenia za pomocą spinningu ponieważ to nie było by to.

W Twoim i moim przypadku to głowacica tylko na muszkę.
Dla Darka link https://www.youtube.com/watch?v=Ie0LmOrAuzA&t=5s
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » czw 12 gru 2024, 17:20

Panowie,potrzebuję mechanika samochodowego,który nie liczy za wszystko 100 %,a mianowicie,sam.syna,leciwy ford focus 2006 r,do roboty maglownica,regeneracja i do wymiany pompa wspomagania.Gość wyceniłmi na 3000zł,wydje mi się że to kosmiczna cena :?: i jeszcze do wymiany linki zmiany biegów,wycenił 800zł?.Może ktoś coś :?: za polecenie mechanika który taniej policzy nagroda ;)
Awatar użytkownika
joker
Okoń

Postautor: joker » czw 12 gru 2024, 18:49

Na wiosnę br. robiłem maglownicę w Golfie w firmie Auto Układ- Płouszowice Kol.66b k/Lublina. Moja nie nadawała się do naprawy wiec zamontowali swoją zrenegerowaną - jeszcze jakąś drobnostkę naprawili mi w zawieszeniu i za całość zapłaciłem ok.1300 zł. Dają roczna gwarancję. Jestem bardzo zadowolony z tej usługi-. Wiem, że regenerują też pompy wspomagania-ale pompę proponuje kupić używaną- niski koszt wymiany. Odradzam zakup maglownicy używanej lub zregenerowanej i samodzielną wymianę lub u znajomego mechanika-wprawdzie dostaniesz gwarancję rozruchową i jak będzie niesprawna to być może Ci ją wymienią na inną- ale koszt (ok 1 tys.zł) kolejnego demontażu i montażu Ty ponosisz .Tam zaprowadziłem samochód sami maglownicę mi zdemontowali i założyli swoją no i mam roczna gwarancję. Powinno jeszcze być taniej jak Twoja maglownica będzie nadawała się do regeneracji.
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » czw 12 gru 2024, 21:51

Darku. Bardzo dobry zakład. Serwisuję tam auta i szczerze polecam. Właściciel to rzecz jasna wędkarz https://motointegrator.com/pl/pl/warszt ... tryk-pidek
Awatar użytkownika
Krzysiek
Szczupak

Postautor: Krzysiek » pt 13 gru 2024, 08:18

Jakieś dwa lata temu serwisowałem maglownicę Citroena Jumpy w Bosch Serwis na Związkowej. Z tego co pamiętam zamknąłem się w kwocie 2000, tzn. wyjęcie, regeneracja montaż, wymiana oleju plus geometria.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » pt 13 gru 2024, 16:42

Dzięki panowie,podzwonię i popytam.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » pt 13 gru 2024, 16:50

Krzysiek pisze:Jakieś dwa lata temu serwisowałem maglownicę Citroena Jumpy w Bosch Serwis na Związkowej. Z tego co pamiętam zamknąłem się w kwocie 2000, tzn. wyjęcie, regeneracja montaż, wymiana oleju plus geometria.

Mieszkam nie cały kilometr od tego mechanika,nigdy nic u niego nie robiłem,podjadę i pogadam,było by bardzo blisko.Piotr,do zakrzówka troszkę daleko,ale wielkie dzięki.Pozdrawiam serdecznie i dzięki.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 13 gru 2024, 18:52

No to jak już będziesz blisko to możesz i tutaj zapytać:
https://maps.app.goo.gl/A9ETcMbgewcLu1Tq5
Tylko trzeba gadać z Właścicielem.
Takiego zakresu jak masz nie robiłem ale ogólnie można powiedzieć, że było zawsze sensownie cenowo i to co ustalone z Właścicielem, także jakoś tam mogę polecić choć wiadomo różnie z tym bywa. Jak się nie znasz i nie sprawdzisz lub nie po znajomości to teraz nagminnie wstawiają często wszędzie najgorsze gówno nie mówiąc o olejach, wleją Ci najtańszy, dostaniesz na drogę 0.5 litra Lotosu w bańce po Castrolu i tak 15 tysięcy przejeździ ;)
Co do samych przekładni to ja robiłem kiedyś na Hajdowskiej i nie narzekam, nic się nie działo że 3 lata i auto już leciwe poszło jeszcze do ludzi, jednak Kolega który robi to znacznie częściej twierdzi, że znacznie lepiej robią to w Płouszowicach.
Aldek
Awatar użytkownika
Krzysiek
Szczupak

Postautor: Krzysiek » pt 13 gru 2024, 20:40

darek pisze:
Krzysiek pisze:Jakieś dwa lata temu serwisowałem maglownicę Citroena Jumpy w Bosch Serwis na Związkowej. Z tego co pamiętam zamknąłem się w kwocie 2000, tzn. wyjęcie, regeneracja montaż, wymiana oleju plus geometria.

Mieszkam nie cały kilometr od tego mechanika,nigdy nic u niego nie robiłem,podjadę i pogadam,było by bardzo blisko.Piotr,do zakrzówka troszkę daleko,ale wielkie dzięki.Pozdrawiam serdecznie i dzięki.

Wiśniewscy sami nie regenerują maglownic, tak gwoli szczegółu. Oddają je komuś. Niemniej, również z racji niewielkiej odległości od miejsca zamieszkania, serwisuje tam auto. Nie znam się na mechanice, ale 3000 zł za maglownicę to jakiś kosmos. Na Związkowej robiłem już kompletny układ hamulcowy czy amortyzatory i nigdy nie zapłaciłem więcej niż 2500.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 13 gru 2024, 22:54

darek pisze:...,a mianowicie,sam.syna,leciwy ford focus 2006 r,...

A tak korzystając z okazji i biorąc pod uwagę ekologię bo sam poruszam się autem w tym samym roczniku ;)
Proszę sobie zadać samemu pytanie.
Czy bardziej ekologiczne jest utrzymanie w ruchu auta przez 20 czy nawet więcej lat regularnie go serwisując czy w tym samym czasie wyprodukowanie i zezłomowanie dodatkowo 2-ch nowocześniejszych konstrukcji co ciągle się nam wmawia?
Naprawdę nie trzeba tu się wiele na czymkolwiek znać, wystarczy to co podpowiada nam najzwyklejsza intuicja i jest to najprawdziwsza prawda ;)
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » sob 14 gru 2024, 08:26

CDC pisze:
darek pisze:...,a mianowicie,sam.syna,leciwy ford focus 2006 r,...

A tak korzystając z okazji i biorąc pod uwagę ekologię bo sam poruszam się autem w tym samym roczniku ;)
Proszę sobie zadać samemu pytanie.
Czy bardziej ekologiczne jest utrzymanie w ruchu auta przez 20 czy nawet więcej lat regularnie go serwisując czy w tym samym czasie wyprodukowanie i zezłomowanie dodatkowo 2-ch nowocześniejszych konstrukcji co ciągle się nam wmawia?
Naprawdę nie trzeba tu się wiele na czymkolwiek znać, wystarczy to co podpowiada nam najzwyklejsza intuicja i jest to najprawdziwsza prawda ;)

no ja trochę żałuję że sprzedałem swojego avensisa z 2005 roku. mało awaryjne auto. ale żona woli nowsze, a ja często mam służbowe i nie było gdzie trzymać. ale przed ponad 10 lat nie miałem większych problemów z samochodem, tylko rzeczy eksploatacyjne. pseudo ekologia będzie cały czas jak ktoś na tym będzie dobrze zarabiał :)
Marcin
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 14 gru 2024, 14:39

Panowie,oddałem auto do Wiśniewskiego na wiązkowej,wstępna wycena prawie 2900,a w tym,demontaż mgla,oddanie do regeneracji,czyszczenie układu,nowy płyn,pompa wspomagania,regenerowana niby fabrycznie 590zł,nie wiem na czym to polega?,nowaz zamiennik 1100zł,reg,montaż magla i pomy,zbieżność,zobaczymy jak to wszystko zagra :?:
Awatar użytkownika
bodzio66665
Okoń

Postautor: bodzio66665 » pn 16 gru 2024, 07:35

Panowie orientuje się ktoś kiedy będzie dostępny RAPR na 2025? Słyszałem informacje że Dratow ma być jeziorem zawodniczym, Krzczen dopłatą, itp...
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pn 16 gru 2024, 09:19

Co to znaczy jez zawodnicze ?

Wróć do „Zalew Zemborzycki”