Sprzęt wędkarski

Awatar użytkownika
blackduck
Szczupak
Kontaktowanie:

Re: Sprzęt wędkarski

Postautor: blackduck » czw 13 lut 2025, 22:45

Paweł pisze:
Kadi pisze:Tam był link. Nie wiem gdzie się podział.
https://pl....pl/pl/p/Fenwick-HMG-2%2C3 ... -2cz/39406

Wszystkie linki do pleciony pousuwałem, ponieważ okradli mnie wykorzystując moją własność bez zgody w celach zarobkowych, jak również dokonali celowej manipulacji.

Pojęcia nie masz co ja sie o plecionie nasłuchuje od przedstawicieli handlowych... Często jest to szokujące. 'Niesamowity' właściciel jest.

zpryciarz pisze:Swoją drogą Panowie nie chciąłby ktoś kupic 2x kołowrotek sg6 4000 ?
Leżą już u mnie od 2023 roku w pudełku nie wyciągane. Oba maja szpule zapasowe. Wiadomo że SG nie jest szczytem marzeń jeśli chodzi o kołowrotki ale może ktoś sie skusi ? Z racji ostatnich wydatków potrzebuje troche tego dziadostwa się pozbyć.

Też skusiłeś się na promo 2 w cenie 1? :mrgreen: Taka ciekawostka tą akcje z kołowrotkami sg też pleciony wywołał.
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pt 14 lut 2025, 18:47

no było coś takiego ;) w sumie pojechałem po coś innego ale wtedy jeszcze był plan by wymienić kołowrotki w gruntowkach . i do tej pory leży wszystko
Marcin
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » sob 15 lut 2025, 10:00

Nie wiem do końca jak to jest z tymi zdjęciami, ale jeżeli ktoś wrzuca zdjęcie na Fejsa i to zdjęcie nie posiada znaku wodnego autora to chyba automatycznie pozbawia się praw do tego zdjęcia.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
Paweł
Administrator
Lokalizacja: ZalewZemborzycki.com / Koło LSM Fart / PZW Lublin - tel: 500-517-699
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » sob 15 lut 2025, 12:15

Kadi pisze:Nie wiem do końca jak to jest z tymi zdjęciami, ale jeżeli ktoś wrzuca zdjęcie na Fejsa i to zdjęcie nie posiada znaku wodnego autora to chyba automatycznie pozbawia się praw do tego zdjęcia.

Skąd Ty takie informacje bierzesz? Sam wymyślasz?
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » sob 15 lut 2025, 15:28

Paweł pisze:
Kadi pisze:Nie wiem do końca jak to jest z tymi zdjęciami, ale jeżeli ktoś wrzuca zdjęcie na Fejsa i to zdjęcie nie posiada znaku wodnego autora to chyba automatycznie pozbawia się praw do tego zdjęcia.

Skąd Ty takie informacje bierzesz? Sam wymyślasz?

Bawię się trochę w aparaty i siedzę na grupach fotograficznych. Niejednokrotnie spotkałem się z takim stwierdzeniem. Nie szukałem jednak podstawy prawnej. Dlatego napisałem, że nie do końca wiem jak to jest z tymi zdjęciami. Nie był to w żaden sposób atak. Dlatego większość ludzi w branży foto wkleja swój malutki podpisik na zdjęciach i to jest dla mnie bardzo zrozumiałe.

\\ edit.

Może źle sformułowałem zdanie. Nie chodzi o pozbawienie się praw do zdjęcia tylko o możliwość skopiowania przez każdego użytkownika i nie są już na wyłączność.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
jankozbi
Okoń

Postautor: jankozbi » śr 07 maja 2025, 17:37

Hej ,szukam spina na Wisłę w miarę uniwersalnego,coś około 3m a budżet to do 350 pln.Coś ktoś może zaproponować ?
Awatar użytkownika
blackduck
Szczupak
Kontaktowanie:

Postautor: blackduck » ndz 11 maja 2025, 02:22

jankozbi pisze:Hej ,szukam spina na Wisłę w miarę uniwersalnego,coś około 3m a budżet to do 350 pln.Coś ktoś może zaproponować ?

Mikado Progressive 28 - 3,05m 5-28g

Bolenie/szczypawki :roll:

310 zł proponuje :roll:
Awatar użytkownika
MarcinBolo
Karasie jedzą gówno

Postautor: MarcinBolo » pn 25 sie 2025, 10:35

Co powiedzie na temat Pływadełko MIKADO Belly Boat II SPMA-BELLY-02 150 x 116 cm. Mam ktoś może z kolegów i może powiedziec czy warto kupić czy szukać innego?
Awatar użytkownika
Mietek
Szczupak

Postautor: Mietek » pn 25 sie 2025, 14:51

MarcinBolo pisze:Co powiedzie na temat Pływadełko MIKADO Belly Boat II SPMA-BELLY-02 150 x 116 cm. Mam ktoś może z kolegów i może powiedziec czy warto kupić czy szukać innego?

Blackduck coś niecoś o pływadełkach moze opowiedzieć :-)
Awatar użytkownika
Doctor1987
Szczupak

Postautor: Doctor1987 » pn 25 sie 2025, 16:56

MarcinBolo pisze:Co powiedzie na temat Pływadełko MIKADO Belly Boat II SPMA-BELLY-02 150 x 116 cm. Mam ktoś może z kolegów i może powiedziec czy warto kupić czy szukać innego?

Ja posiadam ten model od czerwca. Pływałem parę razy po naszych zbiornikach wodnych. Przy mojej wadze 85 kg tyłek mam sporo nad wodą. Jedynie nogi od kolan w dół w wodzie. Pływa się fajnie, zabieram ze sobą 3 spiningi i nie ma bałaganu. Wiadomo są jeszcze inne, większe modele belly ale na moje pływanie w zupełności starcza.
Hubert
Awatar użytkownika
MarcinBolo
Karasie jedzą gówno

Postautor: MarcinBolo » pn 25 sie 2025, 21:06

Doctor1987 pisze:

Ja posiadam ten model od czerwca. Pływałem parę razy po naszych zbiornikach wodnych. Przy mojej wadze 85 kg tyłek mam sporo nad wodą. Jedynie nogi od kolan w dół w wodzie. Pływa się fajnie, zabieram ze sobą 3 spiningi i nie ma bałaganu. Wiadomo są jeszcze inne, większe modele belly ale na moje pływanie w zupełności starcza.

Ja nie bede nim pływał co tydzień także taka informacja była mi potrzebna. Dzieki za pomoc :) ;)
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » pt 03 paź 2025, 22:15

Cześć, panowie czy ktoś z Was rzucał "podwójną wahadłówką"? Zazwyczaj mają dwa różne kolory. Zakładam że lata dalej niż pojedyncza bo podwójny ciężar ale (chyba) bliżej niż ta sama waga w jednym kawałku? Pracuje to jakoś inaczej niż pojedyncze wahadło? Wabi jakimś dzwiękiem jak się 2 blaszki obijają o siebie?
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » sob 04 paź 2025, 21:30

Używałem, dla siebie nie odkryłem zalet. Zasięg to waga, kształt i środek ciężkości, sama pojedynczość lub podwójność nie ma nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » pn 06 paź 2025, 23:09

A jakiś konkretny model blachy (kij do 45gr) na dużą rybę, który poleci daleko, nie trzeba bardzo szybko prowadzić i nie szoruje po dnie na 1,5-2 metrowej wodzie?
Kalewa czy alga nr 3 są niezłe jeżeli chodzi o zasięg i bardzo dobre pod kątem szybkości prowadzenia, ale może jest coś, co pozwoli sięgnąć po jesiennego szczupaka jeszcze dalej. Ciężkie spinmady wchodzą w muł. Ostatnio spotkałem wędkarza który pyrgał daleko - pokazał mi kastmastera 28gr kongera, wygląda jak pilnik do metalu, to jakaś boleniówka ale twierdzi że czasem szczupaka tym zapiął. I wydaje mi się, że wolno się tego nie da prowadzić, bo to gruba i wąska konstrukcja.
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » wt 07 paź 2025, 17:57

A to ja nie pomogę, bo moim zdaniem na szczupaki kształtu lepszego od algi jeszcze nikt nie wymyślił :D. Jak bym się zawziął na takie łowienie, to chyba bym szukał czegoś z konstrukcji do łowienia morskich troci w strefie przybrzeżnej.
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » wt 07 paź 2025, 20:12

Ja przyznaję, że wiosną kiedy zębate stoją blisko, wolę gumki Cannibale albo stare kopyta Relaxa z małą główką. Niezłe są nawet woblerki z Lidla, spokojnie dają radę :D aaale jesienią trzeba sięgnąć dalej - i teraz wybieram algi, gnomy - to od zawsze absolutna szczupakowa klasyka. Od niedawna także kalewom dałem szansę i też szczupaki się zapinają. Nie próbowałem nigdy woblerów bezsterowych a może to będzie też jakaś opcja na extra daleki rzut i spokojną pracę. Na początek jakiś chiński budżetowy odpowiednik Fatso z Ali jeżeli znajdę - żeby przyciąć koszty i zobaczyć czy przynęta mi podejdzie.
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » sob 03 sty 2026, 11:27

Panowie, czy ktoś z Was ma wędkę z dolnikiem typu monocoque? Typu Shimano Lunamis albo chiński odpowiednik tej konstrukcji? Chciałbym się dowiedzieć, czy rzeczywiście "czuć w łokciu" każde dotknięcie przynęty czy też czuć tylko w cenie i opisach na stronach.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » sob 03 sty 2026, 13:05

Mam Zodiasa
Taka "pusta skorupka" ktora daje troche rezonansu.
Całkiem dobrze to czuć jak jest ciepło i masz krotki rękaw lub cienką koszulkę a dolnik opiera sie o przedramie
Powiem tak
Mi to nie przeszkadza ale czy tak bardzo pomaga ?
Priorytetem przy wyborze kija raczej u mnie nie jest
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » sob 03 sty 2026, 14:54

boxing pisze:Panowie, czy ktoś z Was ma wędkę z dolnikiem typu monocoque? Typu Shimano Lunamis albo chiński odpowiednik tej konstrukcji? Chciałbym się dowiedzieć, czy rzeczywiście "czuć w łokciu" każde dotknięcie przynęty czy też czuć tylko w cenie i opisach na stronach.

W odniesieniu do zdania Jakuba, z którym jak najbardziej się zgadzam, również dorzucę swoje bardziej jako opinia a nie doświadczenie.
Według mnie to bardziej moda i ewolucja dolników przy wędkach. Pierwsza na drodze "czucia" jest dłoń, znacznie bardziej unerwiona niż łokieć, po prostu z racji jej funkcji i to z niej płynie sygnał do zacięcia. Podejrzewam, że zanim dotrze jakikolwiek sygnał z łokcia z mózgu już mamy polecenie aby ciąć, dalej to kwestia refleksu.
Był już czas wychwalanych pod niebo rezonansów, teraz praktycznie nikt tego nie montuje, moim zdaniem nic to nie daje, no może prawie nic.
Dla czucia, z czystej fizyki, najważniejsze jest jak najbardziej sztywne połączenie blanku z miejscem gdzie trzymamy wędkę bo z tamtąd płynie sygnał. Zarówno pianka jak i korek są materiałami izolującymi, także od tych sygnałów, także nie rozwodząc się znacznie lepiej wyczujemy branie jeśli trzymamy uchwyt węglowy, drewniany czy plastikowy niż gdy jest on wykonany z korka lub pianki tylko z uchwytami stopki kołowrotka.
Jeśli natomiast wogóle trzymamy za korek lub piankę z tyłu lub przodu kołowrotka, bo tak nam wygodnie, to praktycznie nie ma znaczenia budowa gripów jeśli są z tych materiałów. W takim wypadku akurat ten rezonans miałby jakikolwiek sens jednak taki uchwyt to raczej pomijalna rzadkość ;)
Ogólnie więc, trzymając kij "normalnie" możemy mieć zrobiony rezonans do łokcia z diamentu i tak to niewiele zmienia ;)
Także jak dla mnie to tak bardziej dla cool wyglądu bo głównie liczy się to co napisałem, sztywność blanku, jego długość, oraz to czy łowimy z użyciem żyłki czy plecionki.
No i w przeważającej większości po prostu nie potrzebujemy jakiegoś hiper czucia bo normalnego brania ryby zwyczajnie nie przegapimy.
Aldek
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » sob 03 sty 2026, 23:53

Dziękuję za opinie, wynika z nich, że nie jest to "gamechanger" sprawiający, że połowa pustych do tej pory przelotów przynęty zakończy się od teraz zacięciem ultradelikatnego pstryknięcia :) czyli opowieści producentów o kilkadziesiąt procent mocniejszym czuciu wkładamy między bajki.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 04 sty 2026, 08:20

Tak jsk pisał @CDC
W tanszych konstrukcjach ważniejsze na czym leży dłoń
W Zodiasie np.za krótkie fore robi nakrętka więc trzymasz dłon na graficie ( uchwyt i blank)
W dragonowskim CXT SFX z pierwszego wypustu masz wyprofilowaną korkogumę
I choć Dragona trzyma się o niebo wygodniej to jednak Zodias czucie ma lepsze min dlatego że łapa leży częściowo bezpiśrednio na blanku
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » ndz 04 sty 2026, 09:25

A co sądzicie o spinningach jednoczęściowych vs dwu. Ja od dłuższego już czasu jestem fanem spinningów Dragona z serii CXT. Początkowo miałem klasyczne dwuskładowe spinningi po czym zamieniłem je na jednoskłady. Moim zdaniem tak zwane czucie jest minimalnie ale lepsze, przy czym może to być tylko takie indywidualne odczucie. Myślę, też , że taka konstrukcja wędki sprawia to, że jest mniej " łamliwa" przy ekstremalnym holu od dwuskładu. Sam wyholowałem na wędkę do 28gram suma na 207cm i drugiego na 193cm. Były to rzecz jasna przyłowy przy sandaczach ale jakim cudem przy niemal siłowym holu ta wędka nie pękła to sam nie wiem.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » ndz 04 sty 2026, 10:59

boxing pisze:Dziękuję za opinie, wynika z nich, że nie jest to "gamechanger" sprawiający, że połowa pustych do tej pory przelotów przynęty zakończy się od teraz zacięciem ultradelikatnego pstryknięcia :) czyli opowieści producentów o kilkadziesiąt procent mocniejszym czuciu wkładamy między bajki.

Tak też się spodziewałem, że właśnie o takie łowienie Ci chodzi.
Przy ultralekkich zestawach właśnie ze względu na ich masę dolny grip podczas prowadzenia przynęty najczęściej nawet nie dotyka przedramienia bo naturalnie staramy się wyczuć wszystko w dłoni także tym bardziej jakieś rezonansowanie tego elementu nie ma sensu.
Oczywiście należy dodać fakt iż zapewne taka budowa może jak najbardziej zwiększać tą transmisję o jakiś tam procent, tylko co z tego jak jest to sygnał wtórny, otrzymywany po zasadniczym, i w praktyce jest albo nie wyczuwalny jak w przypadku tego ultralajta gdzie wędruje w powietrze, albo zwyczajnie spóźniony. Cały czas mówimy oczywiście o momencie brania i zacięcia.
Aldek
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » ndz 04 sty 2026, 11:16

Zielony pisze:A co sądzicie o spinningach jednoczęściowych vs dwu. Ja od dłuższego już czasu jestem fanem spinningów Dragona z serii CXT. Początkowo miałem klasyczne dwuskładowe spinningi po czym zamieniłem je na jednoskłady. Moim zdaniem tak zwane czucie jest minimalnie ale lepsze, przy czym może to być tylko takie indywidualne odczucie. Myślę, też , że taka konstrukcja wędki sprawia to, że jest mniej " łamliwa" przy ekstremalnym holu od dwuskładu. Sam wyholowałem na wędkę do 28gram suma na 207cm i drugiego na 193cm. Były to rzecz jasna przyłowy przy sandaczach ale jakim cudem przy niemal siłowym holu ta wędka nie pękła to sam nie wiem.

Ja to nie mam i przynajmniej chwilowo jakoś mnie nie eksajtują ;)
Konstrukcyjnie to wędki które mają praktycznie same zalety w stosunku do wieloskładów i tak naprawdę moim zdaniem w całym ambarasie chodzi tylko o wygodę i transport, nic więcej.
Jeśli kij "leży" do metody i sposobu łowienia to moim zdaniem jak najbardziej, nawet jeśli do pojechania na ryby będzie służył autobus na który oczywiście nas stać.
No i Piotr przy Twoim kalibrze łowionych ryb to "czuciem" chyba naprawdę nie musisz się przejmować :lol:
Są to też kije wręcz idealne dla producentów ;)
Łatwiejszy projekt, prostsza technologia wykonania, mniej pracochłonne technologicznie, jeden mandrel do nawinięcia maty zamiast np. czterech, mniej maty i żywicy po wyeliminowaniu złącz i konieczności nadrabiania średnicy dla możliwości złączenia elementów, łatwiejsze wykonanie jakichkolwiek owijek i wzmocnień kija, teoretycznie wytrzymalsze ze względu na jednorodność konstrukcji co finalnie też zmniejsza zapotrzebowanie materiału i pewnie kilka innych rzeczy.
A cena taka sama, żyć nie umierać dla producentów :)
Moim zdaniem powinny być to kije wyraźnie tańsze niż ich wieloskładowe odpowiedniki, tak z czystej uczciwości, od powiedzmy 10% by nie zbiednieli.
Aldek
Awatar użytkownika
Skałka
Szczupak

Postautor: Skałka » pn 12 sty 2026, 11:33

Mówisz i masz w firmie Fishing Art ceny blanków jednoczęściowych są niższe niż ich odpowiedniki w dwóch kawałkach :)

Wróć do „Zalew Zemborzycki”