Rzeki Lubelszczyzny

Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Re: Rzeki Lubelszczyzny

Postautor: zpryciarz » pn 13 sty 2025, 18:24

wtf co to za absurd
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 13 sty 2025, 18:38

Zielony pisze:CDC. Wody Polskie jako jednostka to https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84s ... dy_Polskie - Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie (PGW WP) – państwowa osoba prawna obejmująca strukturę polskich organów administracji wodnej, utworzona 1 stycznia 2018 roku na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. Prawo wodne[1] oraz rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 28 grudnia 2017 r. w sprawie nadania statutu Państwowemu Gospodarstwu Wodnemu Wody Polskie[2]. Odpowiada za zagospodarowanie wód. Organem kierującym strukturą jest prezes Wód Polskich. Centralną jednostką organizacyjną jest Krajowy Zarząd Gospodarki Wodnej. PGW WP finansowane jest ze środków pochodzących z opłat za pobór wód, opłat z usług wodnych oraz dotacji pochodzących z budżetu państwa.

Zasadniczo to właśnie Wody Polskie są odpowiedziane ze realizowanie Unijnej Ramowej Dyrektywy wodnej

Ramowa Dyrektywa wodna – geneza Dyrektywa zobowiązuje wszystkie kraje członkowskie do podjęcia działań dla zapewnienia dobrego stanu wód śródlądowych, przybrzeżnych i podziemnych oraz zależnych od nich ekosystemów. Przepis zakłada osiągnięcie tych celów do 2015 roku, w uzasadznionych przypadkach do 2021 lub 2027!!!!! W powyższym zapisie zawiera się to o czym pisał CDC czyli RENATURYZACJA!!!
https://publications.europa.eu/resource ... 6.02/DOC_1
W rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej. Dwa przykłady:
Tarliska. Otóż żeby zdobyć zgodę na wykonanie tarlisk należy zrobić operat wodno - prawny, przygotowany przez uprawnioną osobę. Koszt ostatnich, które zrobiliśmy to prawie 14tys. zł. Okręg pokrył ów koszt. Reszta to praca społeczna wędkarzy i też ich środki a szczęśliwie mamy ludzi dobrej woli, którzy z potrzeby serca ufundowali żwir. Tylko w ubiegłym roku to ludzie z koła Fart, Stoczek Zakrzówek i Piotr Szabat. Na koniec należało się rozliczyć z wykonanych prac przed WP, które to tarlisko nazwało "urządzeniem hydrotechnicznym"!!!!!
Przykład drugi tak pamiętając o Ramowej dyrektywie. Otóż rzeka Giełczew została paskudnie zmeliorowana, czytaj zamieniona w rów. Wydarto z rzeki wszystkie korzenie, drzewa, rośliny a nawet wydarto na brzeg dno. Następnie Wody Polskie dokonały spektakularnej akcji wpuszczania to tego rowu raków w ramach utraconego, cennego przyrodniczo gatunku. Niestety operacja skazana jest na klęskę bo raki do życia potrzebują naturalnej rzeki z korzeniami, powalonymi drzewami i zbudowanym ekosystemem. Ot taki paradoks przy, którym Miś Barei to po prostu pikuś.
https://tvn24.pl/bialystok/lubelskie-pr ... -st5502673

Dzięki Zielony! Trochę mi się rozjaśniło aczkolwiek optymizmem to absolutnie nie napawa i w związku z powyższym SZACUNECZEK dla wszystkich osób zajmujących się tym społecznie.
Wychodzi w sumie na to, że gdyby nie znajomi, znajomi znajomych, społeczne zaangażowanie i w miarę przyzwoity "Okręg" który ma cokolwiek w kasie, to dupa blada.
Żeby wsypanie kamienia dla ryb w rzece nie można było za darmo uzgodnić dwoma pismami to już naprawdę kompletna dziadoszczyzna i pustogłowie.
A gówno rurami do rzeki już można i nikomu się nie chce przejść nad brzegami rzeczek żeby zamknąć i karę dowalić ale jak formalnie cokolwiek to jak zwykle, 6 podań, 4 zdjęcia, 3 ekspertyzy i podpis tęczowym długopisem niedługo będzie.
Aldek
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » wt 14 sty 2025, 08:44

Kolejny bardzo ważny materiał dotyczący planów utrzymania (zniszczenia) wód https://youtu.be/OWwTNGPW_vw?si=Eo5ACNQvP5IQzv6B
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 14 sty 2025, 16:46

Zielony pisze:Kolejny bardzo ważny materiał dotyczący planów utrzymania (zniszczenia) wód https://youtu.be/OWwTNGPW_vw?si=Eo5ACNQvP5IQzv6B

właśnie wczoraj to oglądałem . masakra że nawet tak gdzie nikogo nie ma to dewastują przyrodę
Marcin
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » czw 16 sty 2025, 07:14

Wczoraj odbyły się konsultacje dotyczące melioracji naszych rzek. Pani prowadząca upierała się, że to nie rzeki tylko jednostki tam kurwa jakieś a melioracje to utrzymanie wód, przy czym ani jeden z punktów planowanych prac nie zawiera zachowania tychże. Dyskusji było dużo. Przyjechało też naprawdę wiele osób reprezentujących różne środowiska za co jestem wdzięczny, również za to co przedstawili w swoich wypowiedziach. Wszyscy poza prowadzącymi mówili jednym głosem wykazując potrzebę głębokich zmian opracowanego projektu. Padały argumenty o trwającej suszy, wysychających rzek, ochrony zagrożonych gatunków itd. Sam w imieniu wszystkich obecnych postawiłem wniosek o powtórne opracowanie projektu po takiej uczciwej inwentaryzacji rzek zawierającego obsadzanie drzew, budowę tarlisk, odbudowywanie nieistniejących po melioracji zakrętów...Niestety nie mam dobrych wieści bo projekt ma być realizowany i już.
Awatar użytkownika
Mietek
Szczupak

Postautor: Mietek » czw 16 sty 2025, 12:16

Zielony pisze:Wczoraj odbyły się konsultacje dotyczące melioracji naszych rzek. Pani prowadząca upierała się, że to nie rzeki tylko jednostki tam kurwa jakieś a melioracje to utrzymanie wód, przy czym ani jeden z punktów planowanych prac nie zawiera zachowania tychże. Dyskusji było dużo. Przyjechało też naprawdę wiele osób reprezentujących różne środowiska za co jestem wdzięczny, również za to co przedstawili w swoich wypowiedziach. Wszyscy poza prowadzącymi mówili jednym głosem wykazując potrzebę głębokich zmian opracowanego projektu. Padały argumenty o trwającej suszy, wysychających rzek, ochrony zagrożonych gatunków itd. Sam w imieniu wszystkich obecnych postawiłem wniosek o powtórne opracowanie projektu po takiej uczciwej inwentaryzacji rzek zawierającego obsadzanie drzew, budowę tarlisk, odbudowywanie nieistniejących po melioracji zakrętów...Niestety nie mam dobrych wieści bo projekt ma być realizowany i już.

Czyli spotkanie miało po prostu być i tyle, nieważne kto by na nie przyszedł i co by powiedział :-) to się nadaje do zaczepienia o jakieś media ...
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 16 sty 2025, 13:16

No beznadziejne to po prostu, słabe jak guma założona za uszami podtrzymująca obecne uśmiechy.

Zwłaszcza, że jak dla mnie zrobiono to kompletnie idiotycznie (po fakcie), czyli zamordystycznie, odgórnie, jednym postępowaniem przetargowym i zapewne wszystkie dane przekazały jednostki regionalne, z "naszej" strony podpisał się pod tym Pan o jakże znamiennym nazwisku czyli Pan Troć. Wynika z tego, że trocie już do nas dotarły a dzięki realizacji działań (jak pisze Zielony) będą docierać nadal i to z mniejszymi przeszkodami, tylko nie wiem po co. Według informacji ze strony Wód Polskich Pan Troć zapowiedział na spotkaniu, iż " jesteśmy otwarci na wszystkie sugestie, liczy się każda opinia..." no ciekawe :lol: , to chyba Zielony trafił nie na te konsultacje ;)
Jak to różnie wygląda w zależności od tego gdzie się "siedzi":
https://www.gov.pl/web/wody-polskie/kon ... d-polskich
Że też człowiek takie pie..nie w bambus i haratanie w gałę jeszcze łyka.
Moim zdaniem już wtedy powinny być przeprowadzone konsultacje regionalne z możliwością składania przez środowiska wniosków, czyli na etapie opracowania a nie po fakcie bo sprawę oficjalnie wystartowano w lipcu 2023r. Nie rozumiem co stało na przeszkodzie aby zebrać uwagi z różnych środowisk.

Te kilkaset stron to pewnie w przypadku każdej jednostki takie same bla, bla, bla z drobnymi różnicami chociażby ze względu na indywidualne, wojewódzkie coroczne " Raporty o stanie środowiska" z których mam wrażenie tą prawie 290 stronicową "Prognozę" po prostu zerżnięto.
"Renaturalizacje" przewidziane w dokumentach w stosunku do tego co chce się zwyczajnie unicestwić to wręcz jakaś paranoja i aby je rozwikłać to pewnie trzeba by z dzień spędzić bo nie wiadomo tak naprawdę co ma być robione itd., itd.
Dalsze plany "renaturalizacji" w wydaniu obecnych Wód Polskich zapowiada już sama wierchuszka:
https://www.gov.pl/web/wody-polskie/joa ... ration-law
Robi się coś od dupy strony mając kompletnie kulawe prawo z problemami zdefiniowanymi na poziomie lat 70-tych wydając na to setki milionów złotych. Coś wydawało by się niemożliwego w tych czasach... a jednak.
Jakbym miał to wszystko nazwać dbałością o środowisko musiał bym mieć niespożyte pokłady dobrej woli.

Zapłaciliśmy za te papiery ponad 4 bańki i szczęśliwych nie widać, no może poza meliorantami i wypożyczalniami kajaków. Po prostu :shock: w odniesieniu do tego co widzimy i jest nam sprzedawane w różnych mediach i przez Ministerstweo Klimatu.
Wygląda na to, że aby cokolwiek przyrodniczo ( o innych obszarach nie wspominam) w tym kraju zachować i móc z tego korzystać to powinniśmy mieć przynajmniej 100x tyle co mamy " Obszarów chronionego krajobrazu" bo inaczej to nawet w lesie rzeki wyprostują.
Ciekawe czy obecni "nasi" radni województwa choć kiwną na to palcem, i ciekawe którzy, aby można było im później ewentualnie indywidualnie "serdecznie podziękować".
Jak zwykle krew w piach.
Aldek
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » czw 16 sty 2025, 16:51

Wszystko "fur Deutschland". Pewnie koparki albo bagrownice już zamówione - podobnie jak wiatraki, pod które Lasy Państwowe planują wyciąć ileś tysięcy hektarów lasu. To wszystko przebiło filmy Barei i to z grubą nawiązką. Z jednej strony dopłacają do kopania oczek wodnych, zbiorników na deszczówkę, aby potem lekką ręką wszystkiego co spadnie z nieba, pozbyć się jak najszybciej. Na mapach meteo w ostrzeżeniach hydrologicznych najczęściej występują te, o suszy hydrologicznej. Nie ma w tym sensu za grosz.
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » czw 16 sty 2025, 16:54

Choć z drugiej strony głupi jestem, bo przecież nie o sens tu chodzi. Ma się zgadzać na odpowiednich kontach i w odpowiednich kieszeniach
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » czw 16 sty 2025, 20:24

ciekawe co na pierwszy ogień pójdzie ... i jak długie odcinki zdewastowane zostaną przez kopary
Marcin
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » czw 16 sty 2025, 20:49

https://www.youtube.com/watch?v=lNo7l7QWPYs
Zdecydowanie warto obejrzeć i uważnie posłuchać.
A tak jeszcze na marginesie co do konsultacji to zadałem pytanie jakie są możliwe kary za zniszczenie rzecznego ekosystemu z wywaleniem wraz z mułem na brzeg wszelkiego życia i zamianą w miarę dzikiej, naturalnej rzeki w rów skoro za umycie auta na podjeździe z kostki pod własnym domem mandat to jakieś tysiąc złotych. Odpowiedzi nie było. Widocznie takie działania nie podlegają karaniu
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 16 sty 2025, 21:08

Zielony pisze:https://www.youtube.com/watch?v=lNo7l7QWPYs
Zdecydowanie warto obejrzeć i uważnie posłuchać.
A tak jeszcze na marginesie co do konsultacji to zadałem pytanie jakie są możliwe kary za zniszczenie rzecznego ekosystemu z wywaleniem wraz z mułem na brzeg wszelkiego życia i zamianą w miarę dzikiej, naturalnej rzeki w rów skoro za umycie auta na podjeździe z kostki pod własnym domem mandat to jakieś tysiąc złotych. Odpowiedzi nie było. Widocznie takie działania nie podlegają karaniu

Też polecam, to bardzo ciekawa rozmowa która wiele wyjaśnia. Nie polecam tylko niczego omijać i odżałować te ponad godzinę a naprawdę zmądrzejemy, chyba warto.
Aldek
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » sob 18 sty 2025, 14:33

Dobrze że się urodziłem w tamtym wieku...bo coś tam połowiłem i kilka lat jeszcze połowie chociaż na komercji
30 lat łowię...i nadal g%#no umiem :D
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » śr 29 sty 2025, 20:09

Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » śr 29 sty 2025, 20:55

dla mnie to mega chore... wywala rzeki do zera. taka ekologia
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 30 sty 2025, 09:17

zpryciarz pisze:dla mnie to mega chore... wywala rzeki do zera. taka ekologia

No chore, chore. Nawet duża część wędkarzy zdaje sobie sprawę z konsekwencji, nawet już nie dla samych rzek tylko dla całego ich otoczenia w zlewniach no ale pomimo tego, że będą tragiczne i nieodwracalne na dziesiątki lat można zawsze powiedzieć, że to nie są fachowcy. Najgorsze, że wszelkie prace mają w czambuł takie same zasady dla całej Polski i nie słucha się ludzi którzy naprawdę wiedzą dokładnie o co biega bo zęby na tym zjedli, tylko forsuje coś wręcz odwrotnego do tego co powinno być robione. Nie mówię tu broń Boże o pseudoekologach którzy siedzą teraz jak mysz pod miotłą, bo akurat miotła jest taka swojska.
Osobiście jestem zdania, iż mamy takie czasy, że oczywiście w przenośni natura ma służyć człowiekowi jednak nie każda natura, nie każdemu człowiekowi i nie w każdy sposób.
Dlatego "niezrozumiałe" jest dla mnie np. systemowe uwalenie żeglugi towarowej na Odrze gdy tymczasem Polsce funduje się po cichu takie "kwiatki" dla tysiąca często pięknych, dzikich i w miarę naturalnych rzek.
Od dziesiątek lat wiadomo gdzie i kogo zalewa a gdzie nie, wiadomo co można i co powinno się zrobić, i gdzie po prostu nie ma jakiejkolwiek potrzeby ingerowania w przyrodę. Wpuszczanie wszędzie małpy z brzytwą które wybrano to po prostu idiotyzm, obezwładniający, załamujący, kretyński idiotyzm.
Aldek
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » czw 30 sty 2025, 12:49

Idiotyzm czy biznes po polsku?

To jest miś na skalę naszych możliwości...
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 30 sty 2025, 12:54

BCH pisze:Idiotyzm czy biznes po polsku?

To jest miś na skalę naszych możliwości...

Tutaj wyjątkowo byśmy pewnie mogli się zgodzić :lol: przynajmniej na pewno przy dobrej flaszce ;)
Aldek
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » czw 30 sty 2025, 15:08

Jest światełko w tunelu i świeci naprawdę mocno
https://prop.gov.pl/wp-content/uploads/ ... GmgZOruWoA
Widocznie to, że projekt jest do bani to nie tylko moje zdanie
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 30 sty 2025, 15:22

Zielony pisze:Jest światełko w tunelu i świeci naprawdę mocno
https://prop.gov.pl/wp-content/uploads/ ... GmgZOruWoA
Widocznie to, że projekt jest do bani to nie tylko moje zdanie

No to wreszcie może ktoś się ocknął i przejrzał na oczy, że to co sam próbuje przepchnąć kolanem teraz sam podważa i rozjaśnia mu się w głowie :lol: No zadziwiające rzeczy się dzieją :D , wygląda to mniej więcej tak jakby Minister Sportu nie wiedział wcześniej, że Minister Infrastruktury buduje mu stadion :D . Wybory Panie Dzieju!, wybory, a później zobaczymy ;) Tyle dobrego przynajmniej !, ciekawe na czym stanie.
Aldek
Awatar użytkownika
szymon71
Szczupak

Postautor: szymon71 » pn 03 lut 2025, 04:50

A za całą tą sytuacją o której tak obszernie piszecie wyżej jak zwykle stoi kasa i ludzki egoizm. I to się niestety nie zmienia od zarania ludzkości. Jęst do wyrwania potężna kasa z UE na te wszystkie pseudoekologiczne melioracje i działania to znalazła się grupa osób na świeczniku, która chce zrobić na tym interes i ustawić siebie i rodzinę na pokolenia. Dlatego na siłę przepychają irracjonalne pomysły wciskając ludziom kit lub wręcz uciekając ze spotkań, żeby nie wysłuchiwać słusznej krytyki. A w przetargach na te wszystkie dewastacyjne roboty biorą oczywiście udział i je wygrywają nieprzypadkowe firmy rodzinne i kolesiowskie. I tak to się niestety kręci. Prywata i warcholstwo o którym od wieków pisali różni prawi obywatele tego kraju tu aż razi w oczy. A rolnicy, którzy jak zwykle widzą tylko czubek własnego nosa i również własny interes zawsze popierali takie działania i popierać będą. Oni w dupie mają i zawsze mieli przyrodę i szeroko rozumianą ekologię bo liczy się tu i teraz czyli większy areał, większe plony a co za tym idzie większy zysk do własnej kieszeni. Dlatego im na rękę osuszanie łąk i torfowisk. Co ich obchodzą jakieś siedliska czy tarliska ryb, płazów, gadów czy niektórych ptaków. Oni tego nie widzą i widzieć nie będą. A większy areał to i coś w razie potrzeby sprzedać można za odpowiednią wyższa cenę na ślub córy lub pierworodnego. Zresztą ta najmniej światła grupa ludzi przyczynia się również do zatruwania nas wszystkich tonami nawozów i środków ochrony roślin, niszcząc przy tym całe rodziny pożytecznych owadów i zwierząt. O trzymaniu psów i innych zwierzaków na łańcuchach i w klatkach to już mi się nie chce nawet rozpisywać bo tu jesteśmy po prostu skansenem Europy. Kasa i tylko kasa. Przykre.
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pn 03 lut 2025, 08:20

Byłem wczoraj pierwszy raz w tym roku na odcinku Krężniczanki od dziurawego mostu do stawów w Krężnicy. Pełno powalonych i ściętych drzew (ludzie? bobry?), sporo się zatem pozmieniało w miejscówkach - część zniszczona, trochę nowych obiecujących.
Zmieniło się też to, że przed samymi stawami przy rozlewisku są poustawiane ławki, barierka przy rzece, kosz na śmieci (to akurat super), zbudowana tama z gałęzi, wydeptana ścieżka, wycięte krzaczory.
W całej swojej naiwności wierzę, że to ktoś sobie urządził miejsce piknikowe, a nie jest to miejscówka miejscowych miłośników połowu z gruntu i na spławik, którzy przez ostatnie pięć miesięcy wykosili z rzeki resztki pstrągów, jazie, klenie, szczupaki i okonie.
Pod koniec sierpnia na pewno tego wszystkiego tam nie było. A przez ostatnie pięć miesięcy to nie wiem, czy ktokolwiek tam chodził - z muszką nie bardzo jest po co, bo lipieni tam nie ma.
Może warto, żeby straż się zainteresowała tym obiektem (?). O ile w ogóle nie jest za późno (?).
Tutaj konkretnie:
Screenshot_20250203-061540(1)(1)_copy_540x416.png
Screenshot_20250203-061540(1)(1)_copy_540x416.png (406.7 KiB) Przejrzano 204 razy
Awatar użytkownika
Krzysiek
Szczupak

Postautor: Krzysiek » pn 03 lut 2025, 22:37

Z tego co pamiętam podobna "baza" jest powyżej ujścia Krężniczanki do Bystrzycy.
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » wt 04 lut 2025, 06:25

Gdzie? Jedna jest przy moście na Bystrzycy (nizinnej) i ok. Ale na Krężniczance nie było. Przynajmniej przed mniej więcej majem zeszłego roku na pewno nie było. Później już zbyt zarosło, żeby chciało mi się tam przedzierać. Kilka fajnych ryb tam mieszkało.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Szczupak

Postautor: Krzysiek » wt 04 lut 2025, 10:18

Od strony lasu na samym jego początku.

Wróć do „Zalew Zemborzycki”