Jajakub pisze:Co do przelotek to większość moich patyków (han made) jest na sea guide-ach , zarówno w wersji podstawowej jak i tytanach z pierścieniem rs, natomiast kije fabryczne na Fuji
I jako laik zarówno Ja jak i moje linki różnic w nich nie widzą
Poza cenową na kożyść sea-guida
Jedyne co to wersja tytanowa sea-guida w mniejszych średnicach ma nieco plastyczne ramki, jak jest w tym segmencie w Fuji nie wiem bo nie mam porównania
Chodzi właśnie między innymi o ramy, ale także o pierścienie czyli właśnie o to czego nie widać. Może coś się zmeniło w pierścieniach bo w ramkach niewiele
i obecnie wszystkie modele mają taką samą konstrukcję jeśli się nie mylę.
Był taki test na stronie Guides and Blanks gdzie testowano wytrzymałość ramek, twardość, gładkość i jednorodność materiału pierścienia, oraz ogólnie jego jakość poprzez przeciąganie pod obciążeniem linki zanurzonej w wodzie z zawiesiną ( jak Wisła w wysokim stanie wody

) i mierzeniu pod mikroskopem jakiej głębokości rowek powstał w pierścieniu.
Seaguide poległo i to z kretesem na całej linii no ale do tej pory może coś odrobinę drgnęło bo pewnie przynajmniej może już nie rdzewieją w słonej wodzie. No i porównanie było nie do byle czego tylko do SiC-a ale jeśli chodzi o ramki to nie ma to znaczenia. Z Seaguide z tego co kojarzę to topowy pierścień to SiN, w Fuji też robiony w jakiejś skromnej wersji od dawna (do morskich przelotek bo jest mniej kruchy niż SiC) i sądzę że gdyby był jakoś szczególnie obiecujący byłby pewnie rozwijany.
Bo dla Ciekawostki to chyba Dragon pisze na kijach że są zamontowane Seaguide SIC (?). Nie wiem co to za przelotki bo w katalogu Seaguide za cholerę nie ma czegoś takiego.
Wspomniany test wykasowano i nie ma po nim już śladu, a z miesiąc temu jeszcze pojedyńcze wykresy porównawcze były, także nie będę kłapał dziobem dopóki ktoś nie zrobi podobnego gdzie można porównać jakość pierścienia

Może nie aż tak jak tutaj ale podejrzewam, że różnica której nie widać może wyglądać w przybliżeniu tak:
https://youtu.be/47zaRprWD3A?si=5KbykZWXFtyYSSSpAle może się mylę.