Sprzedam/Kupię/Oddam/Zamienię

Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Re: Sprzedam/Kupię/Oddam/Zamienię

Postautor: darek » ndz 27 kwie 2025, 20:50

Mada pisze:Niestety nie dał ryby na pierwszym wypadzie:D Dzieki za transakcję.

Przyjdzie dzień na niego,i da,może nie jedną ;),dziś kiepsko ogólnie było.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » wt 29 kwie 2025, 20:10

darek pisze:Sprzedam nie potrzebne mi kije spiningowe
1. Konger W CH 2 Dancer 270 3-14 trzy razy nad wodą-250zł
2.Konger W CH 2 Impuls 240 5-18 nie używany -250zł
3.Mikado Progresive 270 2-10 nie używany,chyba nawet na gwarancji 150zł
4.Salmo hornet pro 240 5-20 nie używany 200zł
5.SG Parabellum 246 3-14,Używany 150zł

Kontakt tu na forum .

aktualne
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » wt 20 maja 2025, 21:16

Spotkało i mnie :) Kupiłem wędkę po opiniach i mi nie podeszła. Kij miałem na rybach 3 razy. Wędka w jednoskładzie więc wolałbym nie wysyłać.
Taka jak w linku. Realnie jest to jakieś cw 5-25.
Oddam za 700.
https://www.sklep-mietus.pl/pl/1-elemen ... QREALw_wcB
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » czw 22 maja 2025, 18:58

Witaj w klubie :D nauczka,wędek się nie kupuje w internecie,teraz juą wiem :lol:
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » czw 22 maja 2025, 21:40

darek pisze:Witaj wi klubie :D nauczka,wędek się nie kupuje w internecie,teraz juą wiem :lol:

dlaczego ? ja ostatnio kupiłem i jestem zadowolony :)
na sucho też ciężko w sklepie ocenić. w boju prawda wyjdzie na jaw :)
ale powiem szczerze że sam się na tego loomisa szykowałem tylko że to jednosklad i mi go od razu wykluczyło
Marcin
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » czw 22 maja 2025, 22:54

A ja mam już wiekowego Jaxona Varis Pro 10-40g (WJ-SCS20240) ...no dla wielu drut zbrojeniowy, a mi strasznie się podoba i katuje go już nie wiem który sezon...od okoników 12cm po sandacze, bolenie i szczupaki 85cm.

Ale szukam kogoś, kto by mi wywalił oryginalne przelotki i uzbroił w większe srednice - albo sam rozkład jest do dupy i plecionka drze jak hamulce w aucie albo sama średnica też jest problemem dla plecionki 0,16mm.

Kto by mi go przerobił? Mam tylko kijek - więc usługa + materiał.
Od 40lat z wędką w ręku :D
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 23 maja 2025, 06:20

Znajdziesz przelotki, jakie chcesz, to Ci powiedzmy za siódemkę danielsa zrzucę stare i założę nowe, z opcją wyboru koloru omotki albo z ozdobnikiem jakimś, jak tam sobie będziesz chciał ;).

Co do zmiany rozmieszczenia - to też jest możliwe, tyle że wymaga zeszlifowana i ponownego polakierowana całego blanku (spora katorga, robiłem to kilka razy, ale dawno nie i chyba już nie chcę). Alternatywą jest położenie omotek w miejscu zdjętych przelotek, czyli dłuższych omotek przy aktualnych przelotach i w miejscach, w których wcale przelotek po zmianie nie ma. Można takie rozwiązanie potraktować jako ozdobne, moim zdaniem jednak patyk wygląda wtedy jak choinka czy inne tam świecidła.

zpryciarz pisze:dlaczego ?

Bo jak masz z pięć sztuk jednego modelu na miejscu, to sobie wybierasz najstaranniej wykonany. Ot taka sztuczka zadowolonego klienta :D.
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pt 23 maja 2025, 11:40

BCH pisze:

Bo jak masz z pięć sztuk jednego modelu na miejscu, to sobie wybierasz najstaranniej wykonany. Ot taka sztuczka zadowolonego klienta :D.

przecież można zamówić z neta 2-3 sztuki obejrzeć i odesłać :) albo zamówić jedna i odesłać a wcześniej zamówić druga. dodatkowo czy aż takie duże różnice się zdarzają ? mi zazwyczaj musi dobrze leżeć w łapie i mieć proste przelotki. ale wiadomo każdy ma swoje preferencje
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 23 maja 2025, 13:07

siwy pisze:A ja mam już wiekowego Jaxona Varis Pro 10-40g (WJ-SCS20240) ...no dla wielu drut zbrojeniowy, a mi strasznie się podoba i katuje go już nie wiem który sezon...od okoników 12cm po sandacze, bolenie i szczupaki 85cm.

Ale szukam kogoś, kto by mi wywalił oryginalne przelotki i uzbroił w większe srednice - albo sam rozkład jest do dupy i plecionka drze jak hamulce w aucie albo sama średnica też jest problemem dla plecionki 0,16mm.

Kto by mi go przerobił? Mam tylko kijek - więc usługa + materiał.

Śmiem twierdzić, że w powiedzmy 70% nie jest to wina rozmieszczenia ani wielkości przelotek tylko tego jak często czyścisz/myjesz z syfu zarówno kij, przelotki jak i plecionkę oraz elementy kołowrotka mające z nią styczność.
Jeśli nie robisz tych rzeczy to ani super plecionka, ani nawet Torzajty diametralnie niczego nie zmienią bo wszędzie, a szczególnie w używanej plecionce masz zainstalowaną pastę ścieralną ;) .
Pozostałe 30% to już sama jakość/gładkość przelotek.
Samo rozmieszczenie, wielkość i ilość przelotek ma wpływ głównie na zasięg rzutu, dynamikę i ugięcie kija, na zużycie plecionki praktycznie marginalne.
Aldek
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 23 maja 2025, 16:37

CDC pisze:Śmiem twierdzić

Tak, o ile dotychczasowe przelotki nie są zużyte/zniszczone (nie wiem, nie widziałem). Jeśli w pierścieniach wyżłobiły się rowki (trzeba się postarać, żeby tak się stało, ale nie jest to ani jakieś trudne, ani szczególnie niespotykane), to każda linka może o nie haczyć i się strzępić.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 23 maja 2025, 19:24

BCH pisze:
CDC pisze:Śmiem twierdzić

Tak, o ile dotychczasowe przelotki nie są zużyte/zniszczone (nie wiem, nie widziałem). Jeśli w pierścieniach wyżłobiły się rowki (trzeba się postarać, żeby tak się stało, ale nie jest to ani jakieś trudne, ani szczególnie niespotykane), to każda linka może o nie haczyć i się strzępić.

Oczywiście tak i najczęściej nawet nie jesteśmy w stanie tego dostrzec gołym okiem tak samo jak jakości/gładkości pierścienia, pokazuje nam to właśnie plecionka, a dokładnie jeśli o nią dbamy to jej expresowe strzępienie się. Jeśli naturalnie zwracamy na to uwagę i mamy jakiekolwiek porównanie okupione zazwyczaj poprzednimi zużytymi szpulami, zakładając takie samo działanie rolki kabłąka co do której mamy zazwyczaj zgubne przekonanie, że działa doskonale i wiecznie ;)
Aldek
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » sob 24 maja 2025, 01:10

CDC - nie wiem do kogo to piszesz, bo ja mam problem z przelotkami, a nie plecionką - tylko topi się od wysokiej temperatury przelotek szczytowych po każdym rzucie, bo jakiś debil z fabryki sobie wymyślił że ta mała średnica będzie ok do kija 40g...a mi się spodobała krzywa ugięcia i pancerność kija i dlatego go mam...ale nadszedł czas na wymianę tych przelotek, bo są po prostu do dupy i żadna inna teoria nie ma tu zastosowania.

BCH - nie wiem co oznacza siódemka Danielsa - czaje że to rodzaj bimbrozjii (napojów bogów), tylko nie wiem jaka pojemność...ta siódemka - mówimy tu o litrach, galonach, baryłkach? :-)

Ps. Już niedługo biczowanie ZZ - pewnie się spotkamy :-)
Awatar użytkownika
xnt
Leszcz

Postautor: xnt » sob 24 maja 2025, 08:05

Jack-Daniels-Tennessee-Old-No-7-40-0-7l-7114_2.jpg
Jack-Daniels-Tennessee-Old-No-7-40-0-7l-7114_2.jpg (348.24 KiB) Przejrzano 99769 razy

Pewnie o to chodzi :)
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » sob 24 maja 2025, 10:13

To taka jedna?...łeee...no to chyba interes ubity :-)
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » sob 24 maja 2025, 10:45

W baryłkach? :D

Tak, taka jedna symboliczna jak powyżej widać.

Jak chcesz, to podeślij mi na początek w wiad. pryw. zdjęcia ze zbliżeniem przelotek, popatrzę wstępnie, co mogę zrobić, a potem jak coś ustalimy, to spotkamy się jakoś i omówimy szczegóły.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » sob 24 maja 2025, 13:14

siwy pisze:CDC - nie wiem do kogo to piszesz, bo ja mam problem z przelotkami, a nie plecionką - tylko topi się od wysokiej temperatury przelotek szczytowych po każdym rzucie, bo jakiś debil z fabryki sobie wymyślił że ta mała średnica będzie ok do kija 40g...a mi się spodobała krzywa ugięcia i pancerność kija i dlatego go mam...ale nadszedł czas na wymianę tych przelotek, bo są po prostu do dupy i żadna inna teoria nie ma tu zastosowania.

Jak najbardziej do Ciebie ;) Skoro tak diagnozujesz problem to nic mi do tego, chociaż osobiście pierwsze słyszę aby plecionka "topiła się" od przelotek po rzucie kiedy praktycznie nie ma żadnego obciążenia i miało by to zależeć od ich średnicy, a 1 mm więcej ma coś zmienić. Według tego wszystkie ultralajty i np. odległościówki (niektóre do 30g) na micro przelotkach powinny nie nadawać się do łowienia.
Koniec końców wymieniaj. Osobiście jestem zdania, że jeśli kij nam naprawdę odpowiada to niezależnie od jego ceny jest wart niemal każdych przelotek.
Aldek
Awatar użytkownika
xnt
Leszcz

Postautor: xnt » sob 24 maja 2025, 14:01

To samo muszę zrobić z moim ulubionym kijem do spławika, wymiana przelotek. Ma 30 lat i nazywa się Trabucco fighter. O ile się nie połamie w tym sezonie.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pn 26 maja 2025, 16:52

Jak by ktoś potrzebował to mam na zbyciu
SHIMANO ZODIAS 1610M-2
208cm 8-16Lb ¼-3/4oz 7-21gr
108gr w caście
Kij użyty sporadycznie, stan wzorowy
450zł + ewentualna wysyłka choć najchętniej z odbiorem osobistym
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » wt 01 lip 2025, 11:50

Zielony pisze:Mam do sprzedania niemal nowy spinning pstrągowo okoniowy. Robinson diaflex 198 cm. c.w.10gram. Cena 300zł. Nowa kosztuje 550zł. Wędkę kupiłem miesiąc temu i jest naprawdę dobra tyle, że zdublowałem sobie spinningi bo mam drugi o niemal tych samych parametrach. Mój tel. 669 040 314
Obrazek
Obrazek
Tu link do filmu z tą wędką w akcji https://www.youtube.com/watch?v=jXv2N_XtCRI

Trochę wykopek, ale co wybrałeś zamiast tego Diaflexa i dlaczego?
Zastanawiam się właśnie nad jakimś króciakiem.
Awatar użytkownika
blackduck
Szczupak
Kontaktowanie:

Postautor: blackduck » pn 07 lip 2025, 10:52

Mada pisze:
Zielony pisze:Mam do sprzedania niemal nowy spinning pstrągowo okoniowy. Robinson diaflex 198 cm. c.w.10gram. Cena 300zł. Nowa kosztuje 550zł. Wędkę kupiłem miesiąc temu i jest naprawdę dobra tyle, że zdublowałem sobie spinningi bo mam drugi o niemal tych samych parametrach. Mój tel. 669 040 314
Obrazek
Obrazek
Tu link do filmu z tą wędką w akcji https://www.youtube.com/watch?v=jXv2N_XtCRI

Trochę wykopek, ale co wybrałeś zamiast tego Diaflexa i dlaczego?
Zastanawiam się właśnie nad jakimś króciakiem.

Zainteresuj sie nowym psycho stickiem, pewnie niejeden ortodoksyjny purysta stwierdziłby że ma o pół mikrograma przelotke za ciężką, o 2 atomy za długi blank i zły kolor przez co refleksami światła straszy ryby, ale bardzo polecam, przynajmniej jak na moje standardy kijek imponujący :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » wt 08 lip 2025, 11:13

Dzięki, ale w tzw. międzyczasie udało mi się kupić za dobrą cenę Team Dragona CXT 190 1-12g i to było to czego szukałem.

Wróć do „Zalew Zemborzycki”