Rękodzieło - Wędkarskie Hand Made

Awatar użytkownika
CDC
Sum

Re: Rękodzieło - Wędkarskie Hand Made

Postautor: CDC » czw 10 lip 2025, 17:43

Jajakub pisze:Robiłem sobie kiedyś podobna rękojeść do casta z drewna różanego
Taką dedykowaną pod dłoń (odcisk w plastelinie)
Wyszło bardzo fajne ale......po dłuższym czasie łowienia takim kijem doszedłem do wniosku że jest to mało praktyczne.
W momencie zmęczenia dłoni/ręki często zmieniam nieco uchwyt, "odkręcam" dłoń lub przenoszę uchwyt niżej lub wyżej
Robię też tak podczas zmiany prowadzenia przynęty (kij do góry, na dół lub w bok)
Przy tradycyjnym (oblym) uchwycie taka zmiana jest bezproblemową, przy uchwycie dedykowanym/anatomicznym już nie do końca
Powyższe wypociny dotyczą casta/spina więc może w przypadku muszki będzie inaczej

To nie mogłeś powiedzieć weź daj sobie spokój! :lol:
Tutaj jest bardzo podobnie. Jak się złapie to w pierwszym momencie jest bardzo fajnie. Natomiast jak się trochę potrzyma, ściśnie mocniej i poprzekręca dłonią jak to w trakcie łowienia to okazuje się że jakieś fałdy skóry na dłoni są zawinięte i zaczyna być tak sobie.
W takim zwykłym uchwycie można to sobie intuicyjnie skorygować, gdzieś tam podnieść palec, przesunąć dłoń, coś podeprzeć czy jakoś inaczej a tutaj wszystkie palce "siedzą" w uchwycie dopasowane i obawiam się że takiej korekty chwytu nie będzie można zrobić i po niedługim czasie zacznie to przeszkadzać.
Także zostanę pewnie przy klasyce ;)
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 lip 2025, 17:50

Jak bym Ci napisal wcześniej to :
- nie uwierzył byś na słowo
- pozbawił bym Cię frajdy z rzeźbienia
- uznałbyś mnie za przemądrzalego dupka tudzież jak to mawia Zielony za "przekorę "
Itd, itp :-)
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 lip 2025, 17:56

A tak BTW to przemawia do mnie taki lekko anatomiczny uchwyt jak w Megabasie Arms Chalenge ewentualnie Super Legger czyli jakby dodatkowe wypełnienie środka dłoni
Można by spróbować na bazie Fuji Vss-a coś takiego skonstruować
Może w zimie jak będzie więcej czasu...
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 10 lip 2025, 18:18

Jajakub pisze:Jak bym Ci napisal wcześniej to :
- nie uwierzył byś na słowo
- pozbawił bym Cię frajdy z rzeźbienia
- uznałbyś mnie za przemądrzalego dupka tudzież jak to mawia Zielony za "przekorę "
Itd, itp :-)

:D Te pierwsze dwa to pewnie tak, ostatnie na pewno nie.
Też mi tak przyszło do głowy, że może jakby jakoś delikatniej to może...ale nie będę już eksperymentował na żywym organiźmie.
Tutaj też pewnie by to jakoś skorygował, trzeba by szlifować bok aby się tam jakoś inaczej dłoń układała ale szkoda czasu.
Sądzę że tak jak mówisz, Megabass z pewnością to sprawdził i pewnie u nich to po prostu gra, nie wypuścili by kija którym niewygodnie się łowi a już na pewno by to skorygowali.
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 lip 2025, 18:34

Jak robiłem ten swój to na blanku ulepiłem na uchwycie gałę z plasteliny i parę dni tak sobie ja ugniatałem pod palcami
I niby wszystko się ułożyło i wydawało się że będzie super
Wydawało się tylko jednak....bo wędkowanie w realu to jednak co innego jak symulacja na kanapie przed tv
Ale natchnołes mnie
Ściągnę vss-a i coś sobie na nim ulepię
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 10 lip 2025, 18:43

Jajakub pisze:Jak robiłem ten swój to na blanku ulepiłem na uchwycie gałę z plasteliny i parę dni tak sobie ja ugniatałem pod palcami
I niby wszystko się ułożyło i wydawało się że będzie super
Wydawało się tylko jednak....bo wędkowanie w realu to jednak co innego jak symulacja na kanapie przed tv
Ale natchnołes mnie
Ściągnę vss-a i coś sobie na nim ulepię

;) Mi już sam VSS leży.
Do spinningu to miałem DPS sobie skórą obszywać żeby mi się nie ślizgał w dłoni. Kupiłem skórkę ładną, nici woskowane, igły, zapoznałem się jaki ścieg najlepszy i ch...j założyłem co innego :lol:
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 lip 2025, 19:01

Chodzi mi już od dłuższego czasu po głowie ten vss
Tylko że nie w drewnie ale w macie węglowej
Więc najpierw matryca z plasteliny, potem kształt z pianki lub balsy i na tym zalaminuje "wydmuszkę" z rękawa węglowego
Do tego zabudowa nakrętki, jakieś pierścionki i gotowe
Przynajmniej w teorii
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 10 lip 2025, 19:33

Jajakub pisze:Chodzi mi już od dłuższego czasu po głowie ten vss
Tylko że nie w drewnie ale w macie węglowej
Więc najpierw matryca z plasteliny, potem kształt z pianki lub balsy i na tym zalaminuje "wydmuszkę" z rękawa węglowego
Do tego zabudowa nakrętki, jakieś pierścionki i gotowe
Przynajmniej w teorii

Uu! To poważniejsza sprawa, dużo roboty.
Coś tam takim wyrobom się przyglądałem z ciekawości bo gdzieś tam ktoś zagramanicą napisał że to bardzo poprawia czucie itp.
Moim zdaniem to nie do końca prawda, bardziej tylko nowocześnie wyglądają, ponieważ do zamontowania na blanku wszystkie te firmowe są z tego co pamiętam robione na piankowym poliuretanie ( może tylko Polski Delfin nie choć nie wiem bo nawet w ręce tego nigdy nie miałem) a to taki sam izolator drgań jak korek czy pianka.
Może właśnie jakbyś zrobił od razu na jakimś twardym poliuretanie a nie "wydmuszkę" to miałbyś wypełniony profil do łatwego zamocowania na wędce.
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 10 lip 2025, 19:38

Zamysł jest taki żeby zamontować na uchwycie samą wydmuszkę bez wypełnienia z pianki
Takie "pudło rezonansowe"
Pianka/balsa tylko jako kopyto/formą do laminowania
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 10 lip 2025, 19:42

Czaję, czaję!
Aldek
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 11 lip 2025, 21:17

Ja jakoś tego nie widzę. Koncept wydaje mi się z założenia chybiony. Uchwyty rakiet tenisowych, rękojeści broni białej, kierownice jednośladów itd., chyba wibratory nawet :D.
Tam też nie ma anatomicznego dopasowania do dłoni, a dlaczego by nie miało być z podobnych względów (?).

Kluczowe zdaje się to, co było wcześniej wspomniane - kwestia układania dłoni i przesuwania jej w miarę potrzeb.

Ideałem by był taki materiał, który by dawał anatomiczne dopasowanie z możliwością jego dopasowywania w czasie rzeczywistym. No ale kryptonit się skończył :P i takiej technologii jak na razie nie mamy (to pewnie kwestia czasu, może wcale nie długiego).
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 14 lip 2025, 09:47

BCH pisze:Ja jakoś tego nie widzę. Koncept wydaje mi się z założenia chybiony. Uchwyty rakiet tenisowych, rękojeści broni białej, kierownice jednośladów itd., chyba wibratory nawet :D.
Tam też nie ma anatomicznego dopasowania do dłoni, a dlaczego by nie miało być z podobnych względów (?).

Kluczowe zdaje się to, co było wcześniej wspomniane - kwestia układania dłoni i przesuwania jej w miarę potrzeb.

Ideałem by był taki materiał, który by dawał anatomiczne dopasowanie z możliwością jego dopasowywania w czasie rzeczywistym. No ale kryptonit się skończył :P i takiej technologii jak na razie nie mamy (to pewnie kwestia czasu, może wcale nie długiego).

W takim wykonaniu jak zapodałem to zapewne nie zdało by egzaminu i po części na pewno masz rację jednak myślę że w "delikatniejszej" lub nieco innej wersji można to dopasować tak, iż "+" przeważą nad "-". Ot choćby ta firma https://zpey.com/collections/rods proponuje to w nieco innym wydaniu, albo ta https://arcticsilvereu.com/en-eu w całkiem innej formie niż przyjęty standard no i odmiennej koncepcji samego wędziska, czy chyba już najbardziej znana próba czyli ta https://www.rodcraftsman.com/product-page/maniform-grip niezbyt ładna ale tak na oko może być bardzo funkcjonalna. Także ogólnie jakieś tam próby były i pewnie są a że firmy tego nie robią... po co ?, skoro od dziesiątek lat sprzedają się wędziska których gripy wykonuje się najmniejszym nakładem kosztów.
Jeśli zerkniemy nawet na te nowsze uchwyty kołowrotków w spinningu (bo zazwyczaj w tym miejscu spinning jest trzymany) to również często firmy zaczęły "podążać" za anatomią dłoni.
Jeśli chodzi dodatkowo o wędkarstwo to Jajakub podał już jedną firmę (Megabass) która stosuje już typowo profilowany anatomicznie grip w uchwytach.
Jeśli chodzi natomiast o przykłady które podałeś to co do broni białej to widać, że od zawsze dodawano coś (rowki, owijki, żłobienia) aby ten uchwyt był pewniejszy a w broni turniejowej uchwyty są jeszcze bardziej skomplikowane, podobnie w broni strzeleckiej ale to już całkiem inny charakter - ma być pewny chwyt bez zmiany położeń ręki. Rakiety tenisowe i np. kije golfowe też mają z tego co pamiętam różnego rodzaju owijki gripu (grubsze, cieńsze) mające spełniać podobne zadanie jednak w takim właśnie akceptowalnym zakresie aby była większa możliwość dopasowania chwytu.
Aldek
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pn 14 lip 2025, 10:04

CDC pisze: ma być pewny chwyt bez zmiany położeń ręki

No nie wiem, nie wiem, chyba Pana Wołodyjowskiego nieuważnie oglądałeś :D.

-----

Mi akurat ten kierunek się nie widzi, no ale pewnie, że warto próbować i szukać.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 14 lip 2025, 10:09

BCH pisze:
CDC pisze: ma być pewny chwyt bez zmiany położeń ręki

No nie wiem, nie wiem, chyba Pana Wołodyjowskiego nieuważnie oglądałeś :D.

-----

Mi akurat ten kierunek się nie widzi, no ale pewnie, że warto próbować i szukać.

:lol: No tak jak napisałem, w takiej formie jak ja zrobiłem to się nie sprawdzi, choć jeszcze trochę korka do szlifowania zostało.
Aldek
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » ndz 20 lip 2025, 20:03

Dzięki nieocenionej pomocy i uprzejmości kolegów kijek udało się sprawdzić:
IMG_20250720_160848523_HDR_copy_1200x650.jpg
IMG_20250720_160848523_HDR_copy_1200x650.jpg (326.58 KiB) Przejrzano 82672 razy

Choć cały zestaw dość ciężki to łowi się naprawdę fajnie, niemal cały dzień bez poprzednich niedogodności także zostanie już tak jak został wykonany.
Gnie się tylko podczas holu jak jasna cholera ale na razie daje radę ;)
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 20 lip 2025, 20:19

Najważniejsze żeby Ci się nim dobrze łowiło
No i żeby fartowny był
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » ndz 20 lip 2025, 21:07

każdy mówi na swoją przynętę to wielka radocha złapać rybe, a co mówić zrobić jeszcze kijek i przynęty. mega gratuluję i życzę jeszcze większych okazów :)
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 21 lip 2025, 07:07

Dzięki!
Łowi mi się naprawdę dobrze a satysfakcja z "własnej" wędki naprawdę jest przynajmniej u mnie duża o czym wie ten kto składa.

W tym wypadku ze względu na małą zbieżność blanku tej głębokiej akcji się spodziewałem dlatego został uzbrojony "na gęsto" dla pełnego wykorzystania mocy, no ale mimo wszystko mógłby mieć zdecydowanie solidniejsze dolne partie. Prawdziwym testem była by pewnie ryba 75+, pomijając szybki głęboki nurt i siłę, ze względu już na samą masę no ale nie wiem czy kiedykolwiek taka będzie mi dana także jestem szczęśliwy z tego co jest.

Także zachęcam bardzo do własnych prób takiego rękodzieła.
Na rynku jest przebogata ilość materiałów i pomocy a reszta zależy tylko od naszej inwencji i fantazji.
Aldek
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » sob 18 paź 2025, 21:08

Dawno mnie tu nie było :) Nie mniej jednak po kilkunastu łowieniach na kij, który ubrał od nowa Bartek (BCH) polecam chłopa :) Nic nie pęka, nie klika. Znalazł kręgosłup blanku, który był fabrycznie źle uzbrojony, mimo, że to hamerykański santkroj :) Nic dodać nic ująć. Przelotki siedzą aż miło. Taka to reklama :)
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » sob 18 paź 2025, 21:47

O, dzięki.

Różne dalsze zabawy powoli się toczą.
Między innymi z tego szaszłyka po wyschnięciu kleju pewnie powstanie rękojeść...
IMG_20251018_213731_574(1)_copy_800x274.jpg
IMG_20251018_213731_574(1)_copy_800x274.jpg (26.02 KiB) Przejrzano 78481 razy
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » wt 18 lis 2025, 20:08

No i coś tam w końcu wyrzeźbiłem...
IMG_20251118_200342_751~2_copy_800x137.jpg
IMG_20251118_200342_751~2_copy_800x137.jpg (32.31 KiB) Przejrzano 71684 razy
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » śr 19 lis 2025, 16:18

Super Ci to wyszło,choć kolory nie moje ulubione :D
Może byś mi coś zklecił pod psrąga o długości 2,00-2,13?
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » śr 19 lis 2025, 17:08

Czerwona czerń :D. Tak ma być, niech wali po oczach z daleka, to płoszy kormorany :D.

Pewnie mogę. Dawaj info, co tam chcesz i będziemy myśleć.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » śr 19 lis 2025, 17:36

BCH pisze:Czerwona czerń :D. Tak ma być, niech wali po oczach z daleka, to płoszy kormorany

:lol: Dobre!
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » śr 19 lis 2025, 18:23

BCH pisze:Czerwona czerń :D. Tak ma być, niech wali po oczach z daleka, to płoszy kormorany :D.
.

Kurczę musze zmienic telefon, bo Ja tam widzę .......różowy :D

Wróć do „Zalew Zemborzycki”