Jajakub. Już teraz to ja jakoś tak szczególnie nie śledzę "rynku" jak kiedyś, ale pamiętam, że kiedyś też te japońskie wędki do bassów nie były za szczególnie lekkie, no ale bez porównania do amerykańskich, a teraz są to już można powiedzieć lekkie kije, tam tak jak piszesz trochę inna świadomość.
A Talony to chyba jeszcze trochę inna historia. Ja je zawsze jakoś kojarzyłem z Salmon/Steelhead i hotshotami ale mogę się po prostu mylić. Dla mnie zawsze to była taka trochę większa manufaktura a nie
"fabryka" wędek.
Kadi. Co do St.Croix to jeśli mam być szczery to również tych cen kompletnie nie rozumiem na tle tego co można już kupić w Europie. Blanki pewnie bardzo dobre no ale wykończenie... cóż niektórym po prostu odpowiada taki surowy styl i nie ma co tutaj nawet dyskutować.
Jednak jeśli wykończenie porówna się do dostępnego nawet już u nas kultowego japońskiego, i wcale w Stanach nie kosmicznie drogiego Megabass-a to jakiś esteta może się po prostu załamać nad amerykańskimi "firmowymi" wędkami. Jak dla mnie jest to nie jedna a kilka klas różnicy, no ale to kwestia gustu, tylko gdzie tu szukać takiej amerykańskiej wędki:
https://pl.pinterest.com/pin/new-megaba ... 993678336/Cenę robi tu najzwyczajniej " wykonane ręcznie w Park Falls" z czego można tylko sobie porechotać bo każda wędka jest praktycznie w identycznym zakresie wykonywana ręcznie, nawet taka za 10 dolców
Myślę, że tak jak piszesz. W Polsce i ogólnie w Europie mieli by żniwa z ogólnie dostępnych ich blanków, oczywiście dobrej jakości i w przyzwoitych cenach bo konkurencja jest duża, i rośnie, z nazwy i historii to firma jeszcze "coś znaczy" jednak mam wrażenie że podobnie jak większość amerykańskich odrobinę "stoi w miejscu".
Coś tam wymyślają jakieś CPT, OMG, CHGW czy inne WTF ale to jak każdy, na rynku liczy się kompletny produkt i jeśli już chcą tym konkurować w takiej cenie to ma być wszystko na tip top, nie tylko blank i komponenty ale także styl i wygląd bo ogólnie niezbyt wiele osób zdecyduje się na Bentleya o wyglądzie Dacii, nie ujmując niczego tej marce.