Sprzęt wędkarski

Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Re: Sprzęt wędkarski

Postautor: Mada » pn 03 lut 2025, 14:23

Kadi pisze:Misiek są fajne kije i w miarę uniwersalne. Amerykańskie blanki, czyli opisane w uncjach. Polska uncja co powinna mieć 28g to u amerykańca dobre 40. Wiem bo miałem 3/4 ucji czyli 21g i uncjówkę 28g obydwa ogarniały 40 i więcej gram na nasze. Ja mam coś takiego aktualnie, bo zjechałem z gramatury wędek do lekko i bardzo lekko :)
Okonie 20 czy 25cm na główki 3-4g ogarnia na miękko i nie spadają. Sandacza 70+ na 6g+10cm guma też wydarłem w 15 sekund. Okonia 35 z 4m wody holuje się bardzo przyjemnie. Blank ma mięso, nie jest to typowa wydmuszka jakie są obecnie oferowane. Bardzo sprężysty i amortyzuje pryma sort.
Poszukaj używki. Jak chcesz zobaczyć to pokażę.

O jakim kiju piszesz?
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » pn 03 lut 2025, 16:13

Tam był link. Nie wiem gdzie się podział.
https://pleciona.pl/pl/p/Fenwick-HMG-2% ... -2cz/39406
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » pn 03 lut 2025, 17:57

Kadi pisze:Tam był link. Nie wiem gdzie się podział.

Kadi Pleciona już nie ma Fenwicka w ofercie, podobnie jak Rybka. Z amerykańców został tylko St.Croix. Ale ja znalazłem używkę Fenwicka i w ten weekend ją przestrzelę na Bystrzycy poniżej bagna (no chyba że się nie dopcham do wody, co jest bardzo prawdopodobne w tym miejscu) A ma być blisko zera, więc sprawdzę przy okazji jak się ma sprawa zamarzania przelotek ;)
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » pn 03 lut 2025, 19:00

Kadi pisze:Tam był link. Nie wiem gdzie się podział.

Dzięki.
Chciałem kupić ten kijek, bo też idę w stronę lekkiego łowienia, ale już nie były dostępne.
Szukałem czegoś podobnego i znalazłem:
https://tanispinning.pl/2023/09/28/pure ... nad-wisla/
Jeszcze nie miałem na nim ryby, ale pierwsze wrażenia super.
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » pn 03 lut 2025, 20:00

Nie wiem czy jest podobny. Wszystkie chińskie kije jakie mam, miałem są bardzo szybkie. Nie mówię, że są złe. Ja średnio przepadam za sztywnymi kołkami przy lekkim łowieniu. Fenwick z linku jest dość "ciepły" nie jest to jakaś kluska, gaśnie szybko. Pracuje natomiast parabolicznie a nie typowo szczytem i maksymalnie do połowy. Mocy jednak nie brakuje i nie jest głuchy. Rzekłbym, że nawet bardzo czuły i czuć brania w ręku dość znacznie. Do tego przelotki we wszystkich oferowanych seryjnie kijach są tak małe, że strzela mnie nerwica podczas łowienia plecionką na nawet małym przymrozku. Można alternatywnie użyć żyłki, ale to już zabawa w drugie szpule do młynków, albo przewijanie. Każdy lubi co innego, dlatego ja nie polecam kupować wędek z polecenia. Wolę pomacać, chociaż ostatnio sam zasugerowałem się opinią w zasadzie z 3 ręki, ale od doświadczonych łowców i kupiłem kolejnego Amerykańca z tym że mocniejszego, szybszego i w jednoskładzie :)
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » pn 03 lut 2025, 20:47

Purelure jest rzeczywiscie szybki, ale nie pracuje tylko szczytem. Właśnie gnie się parabolicznie, choć ciepłym bym go na pewno nie nazwał. Raczej elastycznym.
Coś mi się w takim razie z tym Fenwickiem musiało pokiełbasić.
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » pn 03 lut 2025, 21:15

Nie mówię, że ten kij jest jak każdy Chińczyk. Nie miałem go w ręku. Kolega polecał mi ten patyk jakiś czas temu i byłem bliski jego zakupu. Poczytałem jednak o tych kijach na grupach "fajsbukowych" i spotkałem dużo opinii, że kije ww. firmy lubią się złamać, bez wyraźnej przyczyny. Dlatego odpuściłem. Miałem kilka Fenwicków, MHXy, teraz kupiłem G. Loomis i czekam na ten właściwy, wędkarski sezon, żeby przetestować. Z tych wędek co wymieniłem nie zdarzyło mi się złamać żadnej. Niektórych decyzji sprzedażowych żałuję a że lubię zmieniać sprzęt, to tak sobie co sezon, dwa szukam tego "Świętego Graala" :D
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » pn 03 lut 2025, 21:49

I o to w tym wszystkim chodzi:) O gonienie króliczka.
Ja go kupiłem pod kątem głownie drop shota, a teraz jak jest zimno moim faworytem jest Mikado Progressive. Inna bajka i większe przelotki.
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 04 lut 2025, 06:05

Kadi pisze:Nie mówię, że ten kij jest jak każdy Chińczyk. Nie miałem go w ręku. Kolega polecał mi ten patyk jakiś czas temu i byłem bliski jego zakupu. Poczytałem jednak o tych kijach na grupach "fajsbukowych" i spotkałem dużo opinii, że kije ww. firmy lubią się złamać, bez wyraźnej przyczyny. Dlatego odpuściłem. Miałem kilka Fenwicków, MHXy, teraz kupiłem G. Loomis i czekam na ten właściwy, wędkarski sezon, żeby przetestować. Z tych wędek co wymieniłem nie zdarzyło mi się złamać żadnej. Niektórych decyzji sprzedażowych żałuję a że lubię zmieniać sprzęt, to tak sobie co sezon, dwa szukam tego "Świętego Graala" :D

a co za loomisa kupiłeś ?
Marcin
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » wt 04 lut 2025, 06:28

E6X 213cm opisany na polskie 6-12g realnie jakieś 5-25.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 04 lut 2025, 14:10

Kadi pisze:E6X 213cm opisany na polskie 6-12g realnie jakieś 5-25.

a wiesz że się nad nią zastanawiałem . tylko to długie do transportu ..u mnie 1 część odpada.ale napisz recenzję
Marcin
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » czw 06 lut 2025, 12:21

Kadi pisze:Nie mówię, że ten kij jest jak każdy Chińczyk. Nie miałem go w ręku. Kolega polecał mi ten patyk jakiś czas temu i byłem bliski jego zakupu. Poczytałem jednak o tych kijach na grupach "fajsbukowych" i spotkałem dużo opinii, że kije ww. firmy lubią się złamać, bez wyraźnej przyczyny. Dlatego odpuściłem. Miałem kilka Fenwicków, MHXy, teraz kupiłem G. Loomis i czekam na ten właściwy, wędkarski sezon, żeby przetestować. Z tych wędek co wymieniłem nie zdarzyło mi się złamać żadnej. Niektórych decyzji sprzedażowych żałuję a że lubię zmieniać sprzęt, to tak sobie co sezon, dwa szukam tego "Świętego Graala" :D

Czy to jakieś zamknięte grupy? Chętnie bym poczytał, a nie mogę znaleźć.
Ja dotychczas znalazłem jedną informację o złamanym Seabedzie, ale człowiek pisał, że przez dwa miesiące rzucał nim 10cm Cannibalami na 5g główkach i mu w końcu strzelił górny skład.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 06 lut 2025, 12:58

Ja z kolei zerkałem trochę na St. Croix ale na amerykańskich forach, sytuacja jest podobna. Łamią się kije, pękają uchwyty kołowrotka, gną się przelotki ponieważ przeszli na Seaguide.
Już to kiedyś pisałem, w Stanach ponad 80% wędkarstwa to bassy a wyznacznikiem jakości była zawsze gwarancja, 25 lat albo dożywotnia.
Aby kij temu sprostał był ciężki, mocny, koszmarnie niedoszacowany zarówno pod względem cw jak i mocy, to cała tajemnica amerykańskich wędek.
Zarówno kiedyś jak i teraz 1,5 kilogramowe ryby są po prostu targane na kiju, " na spadochron" do łódki lub na brzeg, zacięcie jest atomowe bez zwracania szczególnej uwagi w jakiej wędzisko jest pozycji lub jaką przyjmuje po zacięciu ( powyżej 60stopni to tam standard: https://www.fishing.net.nz/forum/rod-lo ... 60698.html ) a hole szybkie i siłowe jakby na końcu wisiał wieloryb. Stare konstrukcje to w dużej mierze wytrzymywały nowe już nie do końca, a na pewno nie do końca życia posiadacza który najzwyczajniej nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie ma cudów i nowoczesny lekki kij nie wytrzyma tego samego co 50% cięższa starsza konstrukcja, należy łowić i obchodzić się z nim inaczej a nie używać do "wbijania gwoździ".

Przeciętny amerykański wędkarz po prostu nie dojrzał jeszcze do takich wędek, albo inaczej wędki są źle zaprojektowane do tego jak ten przeciętny wędkarz łowi.
W rękach przeciętnego europejskiego wędkarza te kije będą służyć pewnie lata bez takich niespodzianek, lub będzie to sporadyczne bo każdą wędkę można złamać, pękają Jaxony, Mikado ... ale pękają też najdroższe Westiny, tylko Microflexy jakoś nie :lol:
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 06 lut 2025, 16:13

Dlatego akurat "Japońska szkoła " łowienia bassów bardziej do mnie obecnie przemawia
Choć za szafą stoją jeszcze 2 Talony
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » czw 06 lut 2025, 16:16

Ta co kupiłem nie jest ciężka jak na odpowiedniej wielkości przelotki, korkowe elementy i dość "srogi" blank. Dolnik jest dość gruby i czuć, że mocy w blanku nie brakuje. Waży tylko 118g przy 213cm. St.Croix hmm... jak dla mnie, to nie ceny tych wędek są trochę niezrozumiałe. Miałem ich w ręku kilka i o 3x tańsze Fenwicki lepiej mi leżą i moim zdaniem wyglądają lepiej. Pod względem dopracowania i wizualnej jakości. Nawet wolałbym ubrać sobie jakiegoś amerykańskiego Jaxona (Czytaj MHXa) Blanki tanie a gwarancja jak mówisz, dożywotnia.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 06 lut 2025, 16:33

Jajakub. Już teraz to ja jakoś tak szczególnie nie śledzę "rynku" jak kiedyś, ale pamiętam, że kiedyś też te japońskie wędki do bassów nie były za szczególnie lekkie, no ale bez porównania do amerykańskich, a teraz są to już można powiedzieć lekkie kije, tam tak jak piszesz trochę inna świadomość.
A Talony to chyba jeszcze trochę inna historia. Ja je zawsze jakoś kojarzyłem z Salmon/Steelhead i hotshotami ale mogę się po prostu mylić. Dla mnie zawsze to była taka trochę większa manufaktura a nie
"fabryka" wędek.

Kadi. Co do St.Croix to jeśli mam być szczery to również tych cen kompletnie nie rozumiem na tle tego co można już kupić w Europie. Blanki pewnie bardzo dobre no ale wykończenie... cóż niektórym po prostu odpowiada taki surowy styl i nie ma co tutaj nawet dyskutować.
Jednak jeśli wykończenie porówna się do dostępnego nawet już u nas kultowego japońskiego, i wcale w Stanach nie kosmicznie drogiego Megabass-a to jakiś esteta może się po prostu załamać nad amerykańskimi "firmowymi" wędkami. Jak dla mnie jest to nie jedna a kilka klas różnicy, no ale to kwestia gustu, tylko gdzie tu szukać takiej amerykańskiej wędki:
https://pl.pinterest.com/pin/new-megaba ... 993678336/
Cenę robi tu najzwyczajniej " wykonane ręcznie w Park Falls" z czego można tylko sobie porechotać bo każda wędka jest praktycznie w identycznym zakresie wykonywana ręcznie, nawet taka za 10 dolców :lol:
Myślę, że tak jak piszesz. W Polsce i ogólnie w Europie mieli by żniwa z ogólnie dostępnych ich blanków, oczywiście dobrej jakości i w przyzwoitych cenach bo konkurencja jest duża, i rośnie, z nazwy i historii to firma jeszcze "coś znaczy" jednak mam wrażenie że podobnie jak większość amerykańskich odrobinę "stoi w miejscu".
Coś tam wymyślają jakieś CPT, OMG, CHGW czy inne WTF ale to jak każdy, na rynku liczy się kompletny produkt i jeśli już chcą tym konkurować w takiej cenie to ma być wszystko na tip top, nie tylko blank i komponenty ale także styl i wygląd bo ogólnie niezbyt wiele osób zdecyduje się na Bentleya o wyglądzie Dacii, nie ujmując niczego tej marce.
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 06 lut 2025, 20:06

Rynek Amerykańskie jest dość specyficzny
Największy na świecie, najbardziej pożądany i chyba najbardziej konserwatywny
Dodatkowo duża część Amerykanów to wędkarze "niedzielni"
Ich nie interesuje waga, ilość high modulusow itp
Oni na weekend lub na urlop jadą polowić ryby więc idą do sklepu i kupują sprzęt jaki im jest akurat potrzebny
Lub łowią tym co mają, nieżadko po ojcu czy dziadku
I w dużej części sprzęt tradycyjny czyli znanych i uznanych marek na rynku
A że ryb im nie brakuje a sprzęt się sprawdza więc się to tak toczy
I oczywiście lubią sprzęt Made in USA

Inną kategorią są oczywiście wędkarze zawodowi i pół zawodowi ale to jakiś tam mały %
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 06 lut 2025, 20:53

Jajakub pisze:Rynek Amerykańskie jest dość specyficzny
Największy na świecie, najbardziej pożądany i chyba najbardziej konserwatywny
Dodatkowo duża część Amerykanów to wędkarze "niedzielni"
Ich nie interesuje waga, ilość high modulusow itp
Oni na weekend lub na urlop jadą polowić ryby więc idą do sklepu i kupują sprzęt jaki im jest akurat potrzebny
Lub łowią tym co mają, nieżadko po ojcu czy dziadku
I w dużej części sprzęt tradycyjny czyli znanych i uznanych marek na rynku
A że ryb im nie brakuje a sprzęt się sprawdza więc się to tak toczy
I oczywiście lubią sprzęt Made in USA

Inną kategorią są oczywiście wędkarze zawodowi i pół zawodowi ale to jakiś tam mały %

Tego aż tak dokładnie nie wiedziałem ale oczywiście zapomniałem dodać tak jak piszesz, że to zazwyczaj mocni patrioci uważający, że jak amerykańskie to musi być najlepsze i akurat w szeroko rozumianym wyposażeniu muchowym to niewiele mijają się z prawdą, mają przebogatą ofertę na najwyższym poziomie. Ale i Europa (głównie Anglicy choć nie tylko) nie ma się czego wstydzić, zwłaszcza technologicznie są u nas firmy które spokojnie dorównują a może nawet przewyższają Amerykanów ( zależy jak na to patrzeć), bo z kolei jeśli chodzi o wykończenie to amerykańcy są dla mnie bezkonkurencyjni, nie ma dla mnie gdzie indziej bardziej stylowych muchówek, kołowrotków i innych " muchowych" rzeczy, tu jakoś mają cholera gust i natchnienie ;)
Tak samo jak byłem w Szwecji to identycznie, mogło być najgorsze szwedzkie badziewie, ale jak szwedzkie to musi być dobre. Ma to zdecydowanie swój sens, w pewnym stopniu. Ja osobiście również lubię kupować Polskie rzeczy bo często nie mamy naprawdę czego się wstydzić, jak tylko spełnia moje oczekiwania to jak najbardziej.
Ostatnio zmieniony czw 06 lut 2025, 21:51 przez CDC, łącznie zmieniany 2 razy.
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » czw 06 lut 2025, 21:15

ja akurat amerykance lubię bo mają duże przelotki i jak łażę po krzakach to jakby są bardziej wytrzymałe niż te cienkie japońce . ale oczywiście to moje subiektywne odczucie
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » czw 06 lut 2025, 21:33

zpryciarz pisze:ja akurat amerykance lubię bo mają duże przelotki i jak łażę po krzakach to jakby są bardziej wytrzymałe niż te cienkie japońce . ale oczywiście to moje subiektywne odczucie

A choćby i całe Ci się podobały to co w tym złego :)
Ja pisałem za siebie ;)
Aldek
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » pt 07 lut 2025, 07:38

Amerykańskie spinningi nie są mi znane a przynajmniej w szczegółach. Natomiast wędki muchowe mają bardzo drogie . Pięć tysięcy złotych z okładem to zwykła cena za SAGE. Natomiast te wędki nie są pozbawione wad. Niejednokrotnie po zakupie trzeba było wymienić przelotki na jednostopkowe bo te "Fabryczne" były za ciężkie i blank pod nimi wisiał. https://taimen.pl/pl/products/wedka-muc ... 72957.html To tak trochę jak napisał wyżej Jajakub, że jeżeli szuka drogiej i takiej pełnej szpanu wędki to te amerykańskie takie właśnie są. Natomiast jeżeli szuka się precyzyjnego, doskonale uzbrojonego narzędzia to niejednokrotnie amerykany nie spełnią oczekiwań. Sam kiedyś szykując się pod Mistrzostwa Europy kupiłem Sage ESN i go przezbroiłem. Ostatecznie łowiłem starym Orvisem. Morał z tego taki, że należy brać pod uwagę i ocenę poszczególne wędki a cena niejednokrotnie wcale nie odzwierciedla jakości produktu. Myślę, że w przypadku spinningów jest podobnie.
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pt 07 lut 2025, 09:26

Zielony pisze:Amerykańskie spinningi nie są mi znane a przynajmniej w szczegółach. Natomiast wędki muchowe mają bardzo drogie . Pięć tysięcy złotych z okładem to zwykła cena za SAGE. Natomiast te wędki nie są pozbawione wad. Niejednokrotnie po zakupie trzeba było wymienić przelotki na jednostopkowe bo te "Fabryczne" były za ciężkie i blank pod nimi wisiał. https://taimen.pl/pl/products/wedka-muc ... 72957.html To tak trochę jak napisał wyżej Jajakub, że jeżeli szuka drogiej i takiej pełnej szpanu wędki to te amerykańskie takie właśnie są. Natomiast jeżeli szuka się precyzyjnego, doskonale uzbrojonego narzędzia to niejednokrotnie amerykany nie spełnią oczekiwań. Sam kiedyś szykując się pod Mistrzostwa Europy kupiłem Sage ESN i go przezbroiłem. Ostatecznie łowiłem starym Orvisem. Morał z tego taki, że należy brać pod uwagę i ocenę poszczególne wędki a cena niejednokrotnie wcale nie odzwierciedla jakości produktu. Myślę, że w przypadku spinningów jest podobnie.

Dobrze napisane. W sumie taki st.croix ma bardzo słabe wykończenia, pęka lakier przy przelotkach i przy takich cenach to na pewno dałoby się zrobić to lepie, choćby kije od Japończyków są z lepszą dokładnością robione. Ale mi osobiście to nie przeszkadza jak kij leży dobrze w łapie i ciuchany po krzkach nie złamie sie zaraz na byle gałązce.
No i najważniejsze jak dla mnie to kij musi być uniwersalny. mając lepszy albo gorszy komfort musi mi obsłużyć małe i lekkie przynęty, jak i bez problemu wytargać 50tke pstrąga, czy dać szanse powalczyć na Wiśle.
Dla wielu sprzedawców taki kij nie istnieje, ale daje się iść na kompromis
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 07 lut 2025, 09:40

Co do tego co napisał Zielony to oczywiście się zgodzę, ale patrząc tak z drugiej strony na taką ilość sprzętu i firm można spokojnie wybrać kij można powiedzieć "kompletny", a teraz zdaje się Douglas na fali i wcisnął się do czołówki, także to nie jakaś szczególnie znana marka.
Ogólnie trzeba powiedzieć o czym również wspomina Zielony, że muchowe wędki i kołowrotki generalnie są koszmarnie drogie, jedne i drugie przełamały już jakiś czas temu barierę 1000 dolarów (dwuręczny kij potrafi już kosztować i 1600 papierów), niewspółmiernie do zastosowanych materiałów i wkładu pracy, i trudno powiedzieć dlaczego. Jest to swojego rodzaju paradoks bo np. wędka muchowa to blank, druciane przelotki, kawałek korka, uchwycik z kawałkiem drewienka i tyle. Blanki co chodzi o spinning na takim samym poziomie technologicznym jak nie wyższym, przelotki spinningowe nieporównywalnie bardziej zaawansowane, uchwyty kołowrotka można powiedzieć podobnie, gripy też podobnie, a muchówki potrafią być 2x droższe niż najlepsze kije spinningowe. Podobnie w kołowrotkach bo gdzie technologicznie np. takiemu Bauer-owi do Stelli Shimano czy Hatch-owi albo Abelowi do Twin Powera toż to przepaść w technologii a ceny podobne. Dziwaczne to mocno i moim zdaniem to chyba jedna z najbardziej dochodowych gałęzi wędkarstwa, to żyła złota, i nie kojarzę aby jakaś poważniejsza firma poszła tu "z torbami".
Myślę też, że u nas w kraju jest już na tyle ludzi doświadczonych, że możemy sobie bez problemu zamówić wędkę uzbrojoną na najwyższym światowym poziomie pod każdym względem.

Ja pisząc o amerykańskim zbrojeniu muchówek nie miałem na myśli tych topowych znanych firm bo mam po prostu swoich dwóch faworytów którzy nie są tak powszechnie znani szczególnie w Europie, ale "w środowisku" zna je raczej każdy.
No i nie mam tu na myśli również jakiś kosmicznie grawerowanych uchwytów czy skuwek przy "bambusach" tylko "zwykłe" węglowe wędki.
Aldek
Awatar użytkownika
PawelG
Leszcz

Postautor: PawelG » ndz 09 lut 2025, 11:47

Używał was z ktoś wędek Salmo? Ktos coś powie o nich? Bo nic ciekawego na internecie nie znalazłem, może słabo szukałem.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » ndz 09 lut 2025, 14:05

Mam hornet 240 5-20,ale nie łowiłem nim,na sucho fajna pod pstrąga,może w tym sezonie doczeka się debiutu :)

Wróć do „Zalew Zemborzycki”