Sprzęt wędkarski

Awatar użytkownika
Krzysiek
Szczupak

Re: Sprzęt wędkarski

Postautor: Krzysiek » śr 29 maja 2024, 18:38

https://www.hmglures.pl/
Na stronie jest numer do Pawła. Można zadzwonić i się dogadać.
Awatar użytkownika
majula7
Sum

Postautor: majula7 » śr 29 maja 2024, 20:46

Panowie ja kupuje przynęty opakowania wyrzucam jak coś mi podpasuje to wracam do nich. Te akurat mi podpasily a w Świdniku już w żadnym sklepie nie było. Już dokupiłem sobie plus dwa zregenerowałem.
Awatar użytkownika
Mięsiarz
Szczupak

Postautor: Mięsiarz » śr 29 maja 2024, 23:38

BCH pisze:Z małych maluchów w moim pudełku mieszka taka ławica:
IMG_20240529_143351_179_copy_600x800.jpg
.

Wszystkie sygnowane G.K. Nazwiska twórcy nie pamiętam niestety, człowiek jest z okolic Wrocławia, Poznania, czy gdzieś w tamtym kierunku. Wszystko z balsy, tonące, poustawiane.

Napaliłem się kiedyś na łowienie takimi paprochami, jakieś okonki wpadały, ale obecnie nie lubię nimi łowić, bo nawet na najdelikatniejszym używanym przeze mnie kiju lecą blisko i nie wyczuwam ich pracy (choć pod nogami widać, jak pracują).

Jakby co, mogę wymienić dowolną liczbę na jakieś inne, nieco większe.

Jak chcesz to wezmę. Tylko cena blik i niestety wysyłka ewentualnie wysyłka wymienna :(
Prawdziwy Polak?
Zły
Wulgarny
Szczery
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » czw 30 maja 2024, 02:34

Dobra, to dawaj w wiadomości prywatnej, co tam chcesz wysłać w zamian.
Awatar użytkownika
te0
Okoń

Postautor: te0 » ndz 14 lip 2024, 17:26

Panowie polecicie jakieś nakładki polaryzacyjne na okulary korekcyjne?
Awatar użytkownika
masten
Karaś srebrzysty

Postautor: masten » ndz 14 lip 2024, 20:03

Ja korzystam z Trapera. Może nie jakaś super rewelacja, ale dają radę
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » pn 15 lip 2024, 19:32

te0 pisze:Panowie polecicie jakieś nakładki polaryzacyjne na okulary korekcyjne?

Ja robię sobie od lat okulary w oprawkach z fabrycznie dodatkowymi nakładkami polaryzacyjnymi i zazwyczaj mają jeszcze drugie nakładki (żółte) do jazdy samochodem w szarówę czy do strzelectwa. Nakładki zawsze są z minimagnesami neodymowymi i bardzo mocno trzymają - nigdy nie zgubiłem.
30 lat łowię...i nadal g%#no umiem :D
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » sob 20 lip 2024, 14:32

Wodery Pros wr02 (niskie)

Kojarzy ktoś, gdzie w Lublinie mogę macnąć i przymierzyć?

Po zajechaniu kolejnej pary potrzebuje następne (nie wiem, jak to zrobiłem, ale popękały od spodu podeszwy, także na klejenie nie mam pomysłu). Oczywiście zamówiłem identyczne, jak trzy poprzednie, które miałem (dokładnie ten sam model). I odesłałem...

Producent zmienił dobre na lepsze, jak się okazuje. Wcześniej był oryginalny kalosz prosa, teraz jest lemigo albo jakiś noname (przynajmniej takie trzy wersje na ten moment rozpoznaję, może są i jeszcze jakieś inne przy takim fantazyjnym zarządzaniu jakością produktu). Ten od prosa jest po prostu wygodny, szeroki i wysoki. Pozostałe zdaje się są produkowane dla wąskostopych hobbitów. Używać tego w swoim rozmiarze w każdym razie się po prostu nie da, to kupa (pewnie moża spróbować większe, no ale potrzebuję wodery, a nie płetwy). Także teraz albo mierzenie, albo zabawa w odbierz-odeślij, aż się trafi.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 20 lip 2024, 15:49

W tym roku na wiosnę kupowałem chyba nawet takie właśnie w hurtowni bhp Regesta w Lublinie.
Regsta
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » sob 20 lip 2024, 16:12

Dzięki!
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 21 lip 2024, 14:41

20240721_062637_copy_600x1061.jpg
20240721_062637_copy_600x1061.jpg (193.63 KiB) Przejrzano 1134 razy
20240721_045002_copy_800x476.jpg
20240721_045002_copy_800x476.jpg (68.99 KiB) Przejrzano 1134 razy
Było w innym dziale apropo nietanich japońskich konstrukcjii czyli mały opis wędki z japońskiej stajni w długości 240cm, 84g wagi i rozpiętości 2-21g do linek 0,3-0,6Pe

Pierwsze 2 łowienia za nami (Ja i wędka)
Najpierw przeprowadziłem test ciężaru wyżutowego czyli 3cm wobek (2,2g) kontra 10cm Cannibal na 10g główce (ok 20g) wszystko na lince 4 splotowej 0,6pe
Wnioski są takie że od dołu te 2,2g lata jak trzeba, kij się ładuje i niezbyt lotny wobek leci baaaardzo przyzwoicie
Z kolei 10cm Cannibal leci jak z katapulty choć tu już czuć podczas wymachu głębszą pracę blanku więc jak ktoś lubi "strzelać" z przynęt to cienka (0,6) linka pewnie tego w końcu nie wytrzyma
Ani lżej ani ciężej na razie nie próbowałem bo i nie było po co.

Teraz trochę o pracy kija i łowienia
Canibala pacnołem do wody ot tak na próbę, sprawdzić czy się da tym skoczyć
Da się i to w zasadzie beż problemu
Głównie łowiłem jednak na woblery 3-7cm, w tym 4 i 5 cm sdr
Wagowo mieściły się w opisie kija i z żucaniem żadnych problemów nie było, natomiast podczas prowadzenia pod prąd sdr-ów (spory opór) szczyt lekko się wychylił, ale tylko sam szczyt
Kij jest szybki, szpada taka, ale nie sztywny
Pod rybą lubi zapracować, jak trzeba i to nawet dość głęboko choć martwego punktu nie odczułem (pełna kontrola puki co choć ryby nie za wielkie 50 i 57cm)
Czułość jak to u prawdziwego Japończyka z "prawdziwego" węgla czyli top.

Reasumując
Krótki test pokazał iż rozpiętości 2-20g w klasowym kiju nie jest żadnym problemem i faktycznie przynętami w tym przedziale wagowym są się komfortowo żucać i prowadzić
Zapewne większym wyzwaniem będzie tu opór niektórych przynęt (np duża obrotówka) nich ich waga
Ponieważ kij jest ze średniej półki cenowej więc możliwe iż te pokazywane przez Aldka (CDC) stoją o jedną czy dwie półki konstrukcyjne wyżej (cenowo na pewno i to więcej niż dwie)
Ps
Kij ma też oczywiście i wady a mianowicie wkurw..... mnie nakręcany od góry uchwyt kołowrotka
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » ndz 21 lip 2024, 15:16

Jajakub pisze: rozpiętości 2-20g w klasowym kiju nie jest żadnym problemem

No to mi narobiłeś bałaganu w planach sprzętowych :D.

Dzięki za opis. A uchwyt kołowrotka można wymienić.
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » ndz 21 lip 2024, 15:24

ile PLN takie cudo?
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 21 lip 2024, 15:44

"Cudo" kosztowało 1200zł
I żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał to....
nie samą rozpiętość wyżutu jest tu kluczem ale możliwość skutecznego zacięcia i holu (anortyzacjii) ryby
Kij choć szybki, nie jest "suchy" tzn że szczytówka nie telepie się bez sensu podczas holu tylko tak jakby "inteligentnie" reagowała na zachowanie ryby
Podobnie zresztą było jak skakałem gumą po dnie
Oczywiście max komfort żutu i łowienia jest pewnie gdzieś pośrodku gramatury, ale nawet w tych skrajnych (góra-dół) wartościach łowienie jest przyjemne
Przynajmniej tak to wygląda po krótkim teście
Nic to sezon w pełni
Następnym razem postaram się nim połowić na jakimś zbiorniku gumami za okoniem i sandaczem (choć na łódkę kapkę przydługi jak dla mnie) ale że jest lekki i "operatywny" nie powinno być większych problemów

A o zmianie uchwytu już myślę
Połowię nim cały sezon i jak mi się nie odwidzi to go będę skrobał
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » ndz 21 lip 2024, 16:59

BCH zapytaj w sklepie BHP na ul Rusałka
30 lat łowię...i nadal g%#no umiem :D
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » ndz 21 lip 2024, 17:29

Dzięki
Awatar użytkownika
pawelublin82
Karaś srebrzysty

Postautor: pawelublin82 » pn 22 lip 2024, 18:32

Widzę z tego co piszesz, że kijek pracuje jak trzeba.
Działa zarówno z małymi drobiącymi wobkami kleń/jaź jak i z SDR a u nas na rynku ciężko trafić kija aby sprawował się nad takimi skrajnie różnymi przynętami.
Wędkarzowi daje to możliwość zabrania jednego wędziska i skutecznej prezentacji przynęty o różnej specyfice.
Wiadomo, że każdy ma swoje preferencje i czasami coś nam przeszkadza, ale jak w tym przypadku uchwyt zawsze da się przerobić, lub jak ręka i człowiek się przyzwyczai to zostanie taki jak jest.

Czy ta rybka na zdjęciu powyżej klenia to pani wąsatka, brzana? Czy wąsy mnie zmyliły?
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pn 22 lip 2024, 21:30

pawelublin82 pisze:Czy ta rybka na zdjęciu powyżej klenia to pani wąsatka, brzana? Czy wąsy mnie zmyliły?

Nie zmyliły
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 23 lip 2024, 08:30

Jajakub pisze:"Cudo" kosztowało 1200zł
nie samą rozpiętość wyżutu jest tu kluczem ale możliwość skutecznego zacięcia i holu (anortyzacjii) ryby
Kij choć szybki, nie jest "suchy" tzn że szczytówka nie telepie się bez sensu podczas holu tylko tak jakby "inteligentnie" reagowała na zachowanie ryby
Oczywiście max komfort żutu i łowienia jest pewnie gdzieś pośrodku gramatury, ale nawet w tych skrajnych (góra-dół) wartościach łowienie jest przyjemne
Nic to sezon w pełni
Następnym razem postaram się nim połowić na jakimś zbiorniku gumami za okoniem i sandaczem (choć na łódkę kapkę przydługi jak dla mnie) ale że jest lekki i "operatywny" nie powinno być większych problemów

Gdzie kupiłeś ? i jak szczytówka, bardzo delikatna ? mnie to zastanawia czy przedzieranie się przez krzaki jest dla tej wędki
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 23 lip 2024, 08:55

Fiu fiu! Czyli jednak ma to prawo działać ;) No Jajakub jeśli to są małe rybki no to ja nie wiem ... ;)
Śmiem twierdzić, że skoro 2g rzuca się ładnie i prowadzi też to odrobinę gorzej ale z powodzeniem wyekspediuje na wodę też ten 1g tylko tak jak pisałeś w dużej mierze to kwestia grubości plecionki.
Ogólnie biorąc pod uwagę wszystkie parametry to ten Twój kij jest praktycznie porównywalny z tymi z Evergreena, i tutaj ta kolosalna różnica w cenie nie do końca odzwierciedla klasę wędziska. 1200 pln...hmm, biorąc pod uwagę wędki z pracowni gdzie chyba takiego blanku nawet nie dostaniemy to cena jest po prostu śmieszna i nieosiągalna także tylko pozazdrościć nabytku ;)
A opis klasa !, nic dodać nic ująć, nie trzeba szukać i wszyściutko wiadomo.
Aldek
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 23 lip 2024, 10:25

zpryciarz pisze:
Jajakub pisze:"Cudo" kosztowało 1200zł
Nic to sezon w pełni

Gdzie kupiłeś ? i jak szczytówka, bardzo delikatna ? mnie to zastanawia czy przedzieranie się przez krzaki jest dla tej wędki

Ja chodzę czasami po krzakach z 2.70 i jakoś tam daję radę ;)
Oczywiście nie chcę Jajakuba "zmuszać" do opisu jaki to kij, da znać pewnie jak porządnie przetestuje, ale bardzo podobną w opisie we wszystkim wędkę jak jego robi Graphiteleader o nazwie Corto i można to spokojnie kupić w Polsce. Chociaż osobiście też wolał bym kij już sprawdzony. Już to pisałem to ta sama doskonała "stajnia" w blankach co Evergreeny i obydwie na pewno korzystają nawzajem ze swojej współpracy.
Poza tym też na pewno musimy sobie zdawać sprawę, że każdy z nas łowi różnymi kijami, w różnym stylu, czego innego oczekuje i spodziewa się po wędce także jednemu może coś jak najbardziej "leżeć" a dla drugiego to samo to już niekoniecznie to co by chciał.
No i jeśli rzucamy 10 czy 15 g to jakieś szczegóły nie mają szczególnego znaczenia, ale do tych najmniejszych ciężarów to niestety nie ma zmiłuj. Nie to, że kupimy coś po taniości, napiszą nam że plecionka to 0.14 a łowimy tak naprawdę 0.20, trzeba niestety markowe i jak ma być PE 0.4 czy 0.6 to ma to być, poza tym nawinięta porządnie pod sam rancik szpuli itd. Jeśli do tego się nie przyłożymy to niestety ale nawet wędka "ze złota" sama rzucać nie będzie ;)
Ostatnio zmieniony wt 23 lip 2024, 10:59 przez CDC, łącznie zmieniany 1 raz.
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 23 lip 2024, 10:54

Aldku tak też myślałem. Ja mam jednego patyka fineze ux 1-5 g ale jakoś mi nie podpasowal. Ale fakt że nie dałem mu szansy na wykazanie się i byłem tylko z dwa razy. Myślałem żeby go sprzedać + sprzedać sensora i dorzucić i kupić tego evergreeny. Tylko co jak mi nie siadzie ? ;) dylematy . Z drugiej strony szkoda sprzedawać coś co do końca nie jest przetestowane.
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 23 lip 2024, 11:05

zpryciarz pisze:Aldku tak też myślałem. Ja mam jednego patyka fineze ux 1-5 g ale jakoś mi nie podpasowal. Ale fakt że nie dałem mu szansy na wykazanie się i byłem tylko z dwa razy. Myślałem żeby go sprzedać + sprzedać sensora i dorzucić i kupić tego evergreeny. Tylko co jak mi nie siadzie ? ;) dylematy . Z drugiej strony szkoda sprzedawać coś co do końca nie jest przetestowane.

Dlatego może poczekaj na pełną, sezonową opinię Jajakuba bo nie są to już wszystko tanie kije i jeśli jakiś szczególnych wad nie znajdzie to można brać " jego" kijek w ciemno, zresztą na priv pewnie spokojnie możesz pogadać. Niestety ten patyk Graphiteleader to po niekąd moja namowa, przykro że Ci nie podpasował i trochę "się poczuwam", byłem pewien że będzie Ok. ;)
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » wt 23 lip 2024, 11:26

CDC pisze:
zpryciarz pisze:Aldku tak też myślałem. Ja mam jednego patyka fineze ux 1-5 g ale jakoś mi nie podpasowal. Ale fakt że nie dałem mu szansy na wykazanie się i byłem tylko z dwa razy. Myślałem żeby go sprzedać + sprzedać sensora i dorzucić i kupić tego evergreeny. Tylko co jak mi nie siadzie ? ;) dylematy . Z drugiej strony szkoda sprzedawać coś co do końca nie jest przetestowane.

Dlatego może poczekaj na pełną, sezonową opinię Jajakuba bo nie są to już wszystko tanie kije i jeśli jakiś szczególnych wad nie znajdzie to można brać " jego" kijek w ciemno, zresztą na priv pewnie spokojnie możesz pogadać. Niestety ten patyk Graphiteleader to po niekąd moja namowa, przykro że Ci nie podpasował i trochę "się poczuwam", byłem pewien że będzie Ok. ;)

Nie no luzik. W sumie to o nim zapomniałem i może na następny wypad na Wiselke go zabiorę. Sama praca pod 1-3g główkami fajna. Zastanawiam się tylko czy to przypadkiem brak korka nie dyskryminuje mi tego kija.
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 23 lip 2024, 13:07

Wiem Marcin, że szukałeś czegoś naprawdę lekkiego i pewnie masz dodatkowo kilka wędek. Te Evergreeny z pewnością są super uniwersalne jednak myślę, że w tych najmniejszych przynętach może to nie być do końca coś dla Ciebie, owszem będzie pewnie rzucać i da się spokojnie poprowadzić jednak z pewnością nie będzie to to samo co np. 0.5 do 3g czy coś takiego.
Ogólnie jest nie mało japońskich, cenionych firm które robią najwyższej klasy wędziska jak choćby wspomniany Evergreen lub Jackall, Smith, Palms czy też wspomniany już tu kiedyś przez jednego z kolegów TICT : https://www.mickeys-tackle.ch/en/rods/s ... /tict.html który jak widać bardzo dużo leciutkich klasowych wędek. Może coś z tego by Ci lepiej podeszło. Na tej stronie jak klikniesz w "RODS" wyskakuje dużo firm które później można sobie zobaczyć na ich stronach w pełnej ofercie.
Aby broń Boże w razie czego nie zamawiaj na zalinkowanej stronie bo to zdaje się szwajcarska. Kiedyś zamówiłem żonie tak kowbojki bo były fajne ale później z vatami, przesyłkami, podatkami i cłami to się wypłacić nie mogłem
Aldek

Wróć do „Zalew Zemborzycki”