Sprzęt wędkarski

Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Re: Sprzęt wędkarski

Postautor: misiek1975 » pn 11 lis 2024, 18:49

Panowie szukam kija (spin nie wklejka) prod szczupaka i okonia na lekko. Szukam czegoś pomiędzy Microflexem do 10g a Pro Guidem do 18g. Szczególnie chodzi o akcję - Microflex świetnie trzyma ryby ale mocy nieco mało, a Pro Guide ma wystarczająco dużo mocy i jest "elektryczny", ale ryba dużo częściej spada. Budżet tak do 500 PLN
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 11 lis 2024, 20:29

misiek1975 pisze:Panowie szukam kija (spin nie wklejka) prod szczupaka i okonia na lekko. Szukam czegoś pomiędzy Microflexem do 10g a Pro Guidem do 18g. Szczególnie chodzi o akcję - Microflex świetnie trzyma ryby ale mocy nieco mało, a Pro Guide ma wystarczająco dużo mocy i jest "elektryczny", ale ryba dużo częściej spada. Budżet tak do 500 PLN

Sorki Misiek ale ja osobiście to kompletnie nie rozumiem takich koncepcji.
Chodzi o to, że kijem nazwijmy to już z musu "szczupakowym" czyli najpopularniejszą 1-no uncjówką, zatem w przybliżeniu do 30 g równie dobrze można rzucać zazwyczaj 3g główką jak i 15 g (ja kijem do 35g tak łowię bez jakichkolwiek problemów) dlatego tak naprawdę to nie wiem czego ludzie szukają w takim zakresie pisząc sandacz lub szczupak na lekko. Dla mnie to po prostu jakaś kompletna bzdura.
Rozumiem, że szukasz czegoś na okonia i szczupaka z czego nie spadają ryby? Taki uniwersał to ciężkawo bo zazwyczaj ryby te łowimy nieco inaczej i innym kalibrem. Mi tam żadna wędka z którą chodzę na szczupaki nie przeszkadza wyjąć okonia jeśli już weźmie ;) Kup jakiegoś fasta (a nie xfasta) do 21g i pewnie będzie git. Połowisz tym gumą i 5 i 12 centymetrową a kwestia linki i ewentualnej odległości rzutu to już inna sprawa, jeszcze nie wymyślono takiej aby się automatycznie pogrubiała lub pocieniała zależnie od przynęty ;). Koledzy pewnie coś doradzą.
P.s.
Dobrze by było jakby ten Twój przyszły kij miał jak najniższy dolny cw. Jeśli będzie dobrze opisany to masz wtedy zapewne cienką szczytówkę bardziej pod okonie, i najprawdopodobniej blank o takiej większej zbieżności czyli z mocnym silnikiem. Nie zawsze to tak wygląda ale w cienkościennych lekkich konstrukcjach zazwyczaj tak. Np. 10-21g to zapewne nie będzie to to czego szukasz ale już powiedzmy 5-21 może być ok.
Aldek
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » pn 11 lis 2024, 21:56

Misiek są fajne kije i w miarę uniwersalne. Amerykańskie blanki, czyli opisane w uncjach. Polska uncja co powinna mieć 28g to u amerykańca dobre 40. Wiem bo miałem 3/4 ucji czyli 21g i uncjówkę 28g obydwa ogarniały 40 i więcej gram na nasze. Ja mam coś takiego aktualnie, bo zjechałem z gramatury wędek do lekko i bardzo lekko :)
Okonie 20 czy 25cm na główki 3-4g ogarnia na miękko i nie spadają. Sandacza 70+ na 6g+10cm guma też wydarłem w 15 sekund. Okonia 35 z 4m wody holuje się bardzo przyjemnie. Blank ma mięso, nie jest to typowa wydmuszka jakie są obecnie oferowane. Bardzo sprężysty i amortyzuje pryma sort.
Poszukaj używki. Jak chcesz zobaczyć to pokażę.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pn 11 lis 2024, 22:50

No to pomiędzy będzie mikroflex do 15 albo pro guide do 10 :mrgreen:.

CDC pisze:kompletnie nie rozumiem takich koncepcji

Ja rozumiem. Jak łowię głównie lekkimi przynętami (bo lubię / mam kaprys / jest płytkie łowisko, jak na przykład ZZ / cokolwiek), to nie widzę sensu regularnego męczenia się z rzucaniem trzygramową przynętą uncjowym kijem.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 11 lis 2024, 22:59

BCH pisze:No to pomiędzy będzie mikroflex do 15 albo pro guide do 10 :mrgreen:.

CDC pisze:kompletnie nie rozumiem takich koncepcji

Ja rozumiem. Jak łowię głównie lekkimi przynętami (bo lubię / mam kaprys / jest płytkie łowisko, jak na przykład ZZ / cokolwiek), to nie widzę sensu regularnego męczenia się z rzucaniem trzygramową przynętą uncjowym kijem.

;) Na szczupaka nie będzie to zbyt trafiony wybór ale niech i tak będzie.
Aldek
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » wt 12 lis 2024, 06:40

Kadi pisze:Misiek są fajne kije i w miarę uniwersalne. Amerykańskie blanki, czyli opisane w uncjach. Polska uncja co powinna mieć 28g to u amerykańca dobre 40. Wiem bo miałem 3/4 ucji czyli 21g i uncjówkę 28g obydwa ogarniały 40 i więcej gram na nasze. Ja mam coś takiego aktualnie, bo zjechałem z gramatury wędek do lekko i bardzo lekko :)
Okonie 20 czy 25cm na główki 3-4g ogarnia na miękko i nie spadają. Sandacza 70+ na 6g+10cm guma też wydarłem w 15 sekund. Okonia 35 z 4m wody holuje się bardzo przyjemnie. Blank ma mięso, nie jest to typowa wydmuszka jakie są obecnie oferowane. Bardzo sprężysty i amortyzuje pryma sort.
Poszukaj używki. Jak chcesz zobaczyć to pokażę.

Dzięki Kadi to jest odpowiedź, a nie jakieś wydumki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » wt 12 lis 2024, 15:25

Tylko jakbyś się rozglądał to uważaj, bo nowsze serie już nie były tak udane. Może nie jest to x-fast, ale jest spoko. Wcina w tempo.
#MięsiarzTeam
Wydra
Okoń

Postautor: Wydra » śr 13 lis 2024, 19:47

Ja używam Pro Guide 3-18 tyle że 2,75 i na ZZ dla mnie to uniwersał , ma inna prace niż ten 2,45 i ryby nie spadają czy to okoń 15 cm czy przyłów sandacz szczupak nawet takie 80+ wyciągałem, rybę trzyma dobrze choc z takim klockiem to już jest niezła jazda ale dobrze wyregulowany hamulec w kołowrotku i daje rade. największą rybą jaką wyjąłem był sum 112cm ale tu już braklo mocy i hol był długi i męczący, ale sandacz czy szczupak +/-60 spokojnie daję rade.
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » śr 13 lis 2024, 20:07

I ja to mam, ale łowienie kończy się jesienią. Te wędki mają tak małe przelotki, że dosłownie kilka rzutów i trzeba skuwać lód. Dlatego na jesień i zimę wybieram inne :) Mo Proguide już dość skatowany, ale złamać się nie chcę a jest całkiem spoko, ale jak mówię tylko jak ciepło.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » czw 14 lis 2024, 09:52

Heh, mam i ja właśnie taki. Czasem używam, ale moim zdaniem to pała bez finezji, a nie tam uniwersał :D.
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » pt 15 lis 2024, 20:35

Panowie a miał już ktoś styczność z wędkami HYPE TACKL?
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 16 lis 2024, 14:33

Przymieżałem się do 1-9 270,ale poczytałem troszkę,ponoć lipa.
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » sob 16 lis 2024, 16:17

darek pisze:Przymieżałem się do 1-9 270,ale poczytałem troszkę,ponoć lipa.

Wędki pewnie jak wędki choć ja np. ze względu na sam kolor bym tego nie kupił, kwestia gustu, po prostu jakoś nie widzę tego u siebie w ręku.
No i rzecz jedna z najważniejszych w kiju czyli przelotki. W tych kijach są po prostu no name (gdyby to były kije tak dobre jak mówi o nich sprzedawca to powinny mieć chyba co najmniej Sic-i bo ogólnie taka jest zależność, im "lepszy" kij tym lepsze przelotki także po samym tym elemencie można te wędki "włożyć" w określoną cenę i przypisać im przynależny segment) czyli takie jak np. w wędkach Robinsona z których niektóre są robione naprawdę na fajnych blankach jednak uzbrojenie tego a szczególnie wyważenie to już kompletna porażka i nie wiem kto to robił, a można było z tego zrobić naprawdę bardzo fajne kijki.
No i cena tego Hype to nic szczególnego w tym segmencie, w zasadzie są to kije które na takim uzbrojeniu powinny być co najmniej 100 zł. tańsze to może jeszcze... Bezsensownego bełkotu to tam przy nich aż nadto, gną się jak wszystkie inne a reszta to widać, porównywania ich do Graphiteleadera to już nawet szkoda komentować, bo w zasadzie sam taki zabieg marketingowy powinien dyskwalifikować ;) . Są tylko zdaje się odrobinę lżejsze od Microflexa do którego też są porównywane i to jest na pewno ich zaletą, choć w większości to pewnie kwestia zastosowania dużo uboższych i tym samym lżejszych uchwytów.

Po prostu trzeba poczekać na weryfikację ludzi którzy zdecydowali się to kupić ponieważ już np. okulary czy plecionki firmowane Hype przeszły taką weryfikację niestety niezbyt pozytywnie. Samo takie łgarstwo jak "wysoko modułowe blanki i topowe komponenty" powinno zapalać czerwoną lampkę.
To po prostu czystej wody " chińszczyzna", nawet z wyglądu naprawdę takich niezbyt wysokich lotów, inaczej opakowana, zaprezentowana no i z dodanym brandem, co nie zmienia faktu, że może być naprawdę na wysokim poziomie bo chińczycy potrafią robić naprawdę markowe produkty, zależy tylko od tego kto ile im zapłaci a dostanie co chce.
Ot choćby takie kijki:
https://pl.aliexpress.com/item/10050070 ... cbb82ff702
Jeśli to wszystko prawda to na takich komponentach w tej cenie śmiem twierdzić, że nie znajdziemy żadnej wędki w Europie ;)
A porównując Hype np. z tymi kijami:
https://pl.aliexpress.com/item/10050065 ... 02032704_2
no to wnioski raczej same się nasuwają zwłaszcza że można je zamówić, koledzy z daleka nam je przyślą, i będą tańsze o stówkę.
Aldek
Wydra
Okoń

Postautor: Wydra » ndz 15 gru 2024, 19:54

Witam potrzebuje skrócić dolnik w wędce, mam swoją koncepcje jak to zrobić ale nie jestem pewien co do końcowego efektu estetycznego, dlatego potrzebuje namiary na kogoś w Lublinie kto się tym zajmuje i ma w tym wprawę, oczywiście odpłatnie
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » ndz 15 gru 2024, 20:16

Wydra pisze:Witam potrzebuje skrócić dolnik

Daj na priv, co konkretnie chcesz. Odpiszę Ci, czy widzę w tym sens :D i czy będzie mi się chciało. Rozliczenie może być barterem, w zależności od zakresu działania - jakieś graty wędkarskie, sześciopak, berbelucha...
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pt 10 sty 2025, 09:15

Kolega sam się nie reklamuje więc odrobinę zrobię to ja.
Postanowiłem napisać ponieważ jestem naprawdę pod dużym wrażeniem.
Uważam że tak jak o samochód, tak samo o nasze kołowrotki powinniśmy co jakiś czas zadbać i jeśli potrafimy zrobić to samemu to ok, a jeśli nie oddać je w fachowe ręce, ja zdecydowałem się na to drugie i jestem niezmiernie zadowolony.

Kołowrotki przytulił na krótką chwilę Kadi, ten znany tutaj z forum.

A co dostałem ja?
Ja dostałem pełną relację foto z rozbiórki dosłownie co do śrubeczki gdzie później zostało wszystko umyte i wysuszone.
Dostałem kompletną informację w jakim są stanie zużycia.
Dostałem informację co każdemu dolega lub może dolegać bo coś delikatnie zaczyna się dziać.
Dostałem informację co być może w przyszłości będzie trzeba wymienić, jaki jest charakter tej części i opcje zakupu a także np. rozmiar łożyska jeśli musiał bym go szukać.
Dostałem wykaz smarów z określeniem jakie części którym przesmarowano.
No i wczoraj dostałem swoje 3 kołowrotki które w mojej ocenie kręcą lepiej i ciszej niż były nowe. A wszystko to za naprawdę przyzwoitą cenę.

Tak jak już wspomniałem jestem pod wrażeniem i ciężko mi sobie wyobrazić, że można to zrobić jeszcze lepiej.
Także naprawdę bardzo polecam! Zadbajmy czasem o nasze młynki.

P.s.
Oczywiście to czy Kadi będzie skłonny i będzie dysponował czasem to już inna sprawa. Po początkowym kontakcie byłem nastawiony na to, że przełowię jeszcze nimi sezon no ale traf chciał, że udało mi się wstrzelić w jego życiowe harmonogramy ;)
Aldek
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pt 10 sty 2025, 12:04

Kadi pisze:I ja to mam, ale łowienie kończy się jesienią. Te wędki mają tak małe przelotki, że dosłownie kilka rzutów i trzeba skuwać lód. Dlatego na jesień i zimę wybieram inne :) Mo Proguide już dość skatowany, ale złamać się nie chcę a jest całkiem spoko, ale jak mówię tylko jak ciepło.

a masz czas żeby jeszcze jakoś kołowrotek rozebrać i wyczyścić ?
Marcin
Awatar użytkownika
suchy0512
Sandacz

Postautor: suchy0512 » pt 10 sty 2025, 12:16

zpryciarz pisze:
Kadi pisze:I ja to mam, ale łowienie kończy się jesienią. Te wędki mają tak małe przelotki, że dosłownie kilka rzutów i trzeba skuwać lód. Dlatego na jesień i zimę wybieram inne :) Mo Proguide już dość skatowany, ale złamać się nie chcę a jest całkiem spoko, ale jak mówię tylko jak ciepło.

a masz czas żeby jeszcze jakoś kołowrotek rozebrać i wyczyścić ?

Podpinam się do pytania... też bym oddał 2 stradic fl na przegląd
Jarek
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » pt 10 sty 2025, 13:49

Jeżeli macie kołowrotki na gwarancji, to z niej korzystajcie. Mówię to każdemu :) Idziecie do sklepu, mówicie, że szumi i stuka pod obciążeniem i wysyłają na serwis.
Mnie natomiast wyleczyli z gwarancji i uważam, że sam zrobię to lepiej. Nie chcę tutaj w żaden sposób atakować serwisów, ale jak trzymają kołowrotek prawie 3 miesiące a wraca on do mnie w stanie jakim go oddałem to sorry. Nawet głupiej rolki prowadzącej nie sprawdzili, bo gdy ją rozebrałem po powrocie to dalej była zabita szlamem z bagna.

Dzięki Aldek za polecajkę. Nie reklamuję się, bo uważam, że należy pracować w ciszy a efekty niech robią hałas :)

Co do waszych młynków. Od Poniedziałku już nie będę miał tyle czasu co od nowego roku, ale wszystko można jakoś ogarnąć. Wolniej lub szybciej, ale postaram się pomóc. Kwestia dogadania. Napiszcie priv, podam numer telefonu i będziemy rozmawiać.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
te0
Okoń

Postautor: te0 » sob 11 sty 2025, 13:14

Panowie a jaki smar polecicie do kołowrotków? Konkretnie chodzi mi o Abu Garcia revo stx ?
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 11 sty 2025, 16:34

Również polecam usługi Kadiego.
Awatar użytkownika
Kadi
Sum

Postautor: Kadi » sob 11 sty 2025, 17:51

te0 pisze:Panowie a jaki smar polecicie do kołowrotków? Konkretnie chodzi mi o Abu Garcia revo stx ?

Wybór smaru to taka trochę nieoczywista sprawa. Ja dobieram smary pod kątem stanu kołowrotka.
Najbardziej uniwersalnym smarem jest Shimano Permalub.
Tylko kołowrotki Abu to specyficzne kołowrotki. Głównie o bardzo szybkim przełożeniu, co powoduje szybszą degradację przekładni. Po rozłożeniu, i złożeniu zmienia się położenie zębów względem siebie i kołowrotek może pracą znacznie odbiegać od poprzedniego stanu. Można próbować znaczyć przekładnię zanim wyjmie się koło główne. Ja tego nie robię, ale czasami zanim to wszystko się kolokwialnie mówiąc "ułoży" czasami trzeba przełowić kilkadziesiąt godzin.
Mimośrodowa budowa, przekładnia z aluminium, ale ich buda jest skonstruowana inaczej niż typowe młynki. Dość często padają w nich łożyska oporowe a koszt części zamiennych jest, wręcz astronomiczny. W Polsce niedostępne a np. oporówka do Revo SX30 to koszt blisko 100 dolarów (Dostawa z Kanady). Dlatego łowię nim tylko w lecie. Jak temperatura spada poniżej 5-7 stopni to oporówka potrafi puścić przy zacięciu a to mnie drażni.

// edit

Do serwisu potrzebujesz przynajmniej 2 rodzaje smaru, bo na tarcze hamulca permalub się nie nadaje. Do tarcz filcowych stosuje się inny smar a do carbonów inny. Potrzebujesz też oliwki do oporówki (w zależności od jej budowy) osi i knoba. Jeszcze inny smar stosuje się do rolek prowadzących to tak w skrócie.
#MięsiarzTeam
Awatar użytkownika
darek
Sandacz

Postautor: darek » sob 11 sty 2025, 19:46

I wszystko na temat :shock:
Awatar użytkownika
bodzio66665
Okoń

Postautor: bodzio66665 » wt 14 sty 2025, 10:24

Jako że w tym roku syn ostro deklaruje chęci na wyjazdy wędkarskie to poszukuje wędki budżetowej na początek przygody dla niego. Chodzi i feder lub spławik.
Może ktoś ma do sprzedania i chce się pozbyć.
Jest to 7dmio latek więc wymagań póki co żadnych nie ma :D
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » pn 03 lut 2025, 12:29

Robiłem przegląd sprzętu i mam 3 metrowy teleskop Kongera, którym uczyłem wędkować syna. Stan bardzo dobry. Mogę odstąpić za równowartość 0,5L substancji;)
U mnie zalega, bo młody ma już poważniejsze wędki.

Wróć do „Zalew Zemborzycki”