Zalew Zemborzycki Ogólnie

Awatar użytkownika
Rybkarz
Szczupak

Re: Zalew Zemborzycki Ogólnie

Postautor: Rybkarz » pn 16 mar 2026, 12:21

Tak, przez ośrodek Forest jest najbezpieczniej.
Tomasz

Koło LSM FART
Awatar użytkownika
Mada
Okoń

Postautor: Mada » wt 17 mar 2026, 18:25

Na czym takie prace polegają? Co trzeba ze sobą mieć?
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » śr 18 mar 2026, 07:45

Zgromadzone na brzegu choinki uzbrajamy w obciążniki w postaci kostki brukowej. Najlepiej dwie lub trzy na choinkę tak by ją dobrze zatopić. Następnie choinki z przywiązanymi ciężarkami przenosimy na łódki a te zawożą je do zalewu. Nabraliśmy już trochę doświadczenia jak to robić. Sam poczytałem kilka opracowań i okazuje się, że najlepiej sprawdzają się tak zwane "stosy", czyli choinki należy układać obok siebie tak by się stykały tworząc ścisły plac tychże. Same choinki w łowisku spełniają wiele funkcji. Najpierw są miejscem w którym skryje się wylęg sandacza i okonia, następnie w przypadku nalotu kormoranów są właściwie jedyną kryjówką dla ryb przed tą czarną zarazą. Jednak najważniejsza funkcja to ta by zwiększyć efektywność tarła ryb drapieżnych. Praca przy budowie i umieszczaniu krześlisk nie jest ciężka ale dobrze żeby było sporo osób bo wówczas cała niezwykle pożyteczna akcja jest realizowana szybciej i sprawniej. Tak na koniec wywodu to trzeba widzieć, że im bardziej zeutrofizowany zbiornik, taki bez naturalnej roślinności tym bardziej potrzebne są tam krześliska! Do zobaczenia w sobotę.
Awatar użytkownika
Rybkarz
Szczupak

Postautor: Rybkarz » śr 18 mar 2026, 19:31

Mada pisze:Na czym takie prace polegają? Co trzeba ze sobą mieć?

Tylko chęci do pracy. Wszystkie materiały, rękawice itp. będą na miejscu. Zapraszam
Tomasz

Koło LSM FART
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » ndz 14 cze 2026, 21:56

Bierom jak co roku ;)
IMG_20260614_185420919_HDR.jpg
IMG_20260614_185420919_HDR.jpg (276.59 KiB) Przejrzano 1607 razy
Aldek
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » pn 15 cze 2026, 08:09

CDC pisze:Bierom jak co roku ;)

Jak są to biorą. Dobrze, że są. Gratulacje!!! :D
Awatar użytkownika
zpryciarz
Sum

Postautor: zpryciarz » pn 15 cze 2026, 12:00

CDC pisze:Bierom jak co roku ;)

elegancko. jeszcze raz gratki. ładna sztuka
Marcin
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 15 cze 2026, 14:34

Dzięki!
Aldek
Awatar użytkownika
joker
Okoń

Postautor: joker » wt 16 cze 2026, 13:37

W najbliższy weekend, 20–21 czerwca, Lublin ponownie stanie się centrum wędkarstwa spinningowego. Nad Zalewem Zemborzyckim odbędzie się kolejna edycja Lublin Predator Cup – uznawanych za największe zawody spinningowe po tej stronie Wisły. To wydarzenie, które co roku przyciąga najlepszych zawodników, ponownie zaoferuje wyjątkową, bezkompromisową formułę 24-godzinnego maratonu wędkarskiego.

- w tym roku kolejna porażka wędkarzy-a czy władz związku -tego nie wiem, ale raczej niewiele mają do powiedzenia.
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » śr 01 lip 2026, 21:54

Panowie, czy gdzieś poza Grzybową jest bezpłatny parking przy zalewie? Nie woduję łodzi, pontony ani belly. Ewentualnie gdzie wyjdzie najtaniej pozostawić auto na parę godzin. PS Coś teraz na feedera się dzieje?
Awatar użytkownika
joker
Okoń

Postautor: joker » czw 02 lip 2026, 09:25

[quote="boxing"]Panowie, czy gdzieś poza Grzybową jest bezpłatny parking przy zalewie? Nie woduję łodzi, pontony ani belly. Ewentualnie gdzie wyjdzie najtaniej pozostawić auto na parę godzin. PS Coś teraz na feedera się dzieje?[/quote

-zaparkować możesz na chwile obecną bezpłatnie na parkingu przy ul.Krężnickiej 14 a w miejscu gdzie uprzednio była restauracja na plaży WIDOK - PANORAMA
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » czw 02 lip 2026, 16:11

Joker, dziękuję. A coś teraz się dzieje na zalewie? Dzieciak chce pofederować albo pospiningować - pytanie jakie kije brać.
PS jak się okazuje, końcówka Grzybowej nie jest "bezpłatnym parkingiem" :( stoi tabliczka strefa zamieszkania, w której można parkować wyłącznie w wyznaczonych miejscach - a tam takich wskazanych nie ma. Więc jeśli ktoś wezwie policję czy straż miejską - to można wyłapać mandat albo pouczenie, w zależności od łaskawości funkcjonariuszy.
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » pn 13 lip 2026, 08:49

Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » pn 13 lip 2026, 09:32

Zielony pisze:https://jawnylublin.pl/operacja-czysty-zalew-koszmarnie-droga-a-nikt-nie-chce-dac-pieniedzy/?fbclid=IwY2xjawTBaSpleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETBaRXEyT1BGZE8wSXFJZDFac3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHt1JkQNIriHEbrQckfy16apZ0oad4B3N3s_j6UF3yAZZel5iD4ojOjKz9c6o_aem_G4rvNm-imhvmlol2B9iD3w

;) Cóż... moim zdaniem przyjdzie na to czekać jeszcze wiele lat.
Wydźwięk wypowiedzi jest raczej oczywisty, pisałem to już na samym początku dyskusji o projekcie gdy można było już zobaczyć co wchodzi w jego skład.
Priorytetem było i jak widać jest coraz bardziej "Budowa Centrum Edukacyjnego" i ta siedziba powstanie pewnie jako pierwsza.
Plusem tego jest iż Wody Polskie hordy kormoranów będą miały w razie czego dosłownie przed oknami i być może przy jakiejś wizycie pań urzędniczek z RDOŚ dojdą one do wniosku, że to nie są jednak pingwiny, może to cokolwiek zmieni, przynajmniej w edukacji.
Reszta, czyli to co nas interesuje najbardziej, to pieśń dalekiej przyszłości...niestety.
Swego czasu byłem pełen nadziei i optymizmu, niestety są to czasy minione :|
Aldek
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » pn 13 lip 2026, 18:21

Ja to od zawsze mam przekonanie, że wszelkie państwowe podmioty, spółki i agencje powstają przede wszystkim do brania pieniędzy przez przyjaciół krajowej czy lokalnej władzy. Różne Izery, CPKi czy Wody Polskie - bez różnicy, pożytek żaden, ale ważne, że przez lata mają zarządy czy rady nadzorcze, gdzie można wkleić żonę posła czy synową marszałka. Więc też nie wierzę w szybkie oczyszczenie ZZ, za krótko działają Wody Polskie żeby się wszystkie władze wystarczająco wzbogaciły. Baaaardzo dawno temu była dyskusja, że jakiś podmiot chciał oczyścić zalew wzamian za torf, który by pozyskał. Pamięta ktoś ten temat?
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » wt 14 lip 2026, 09:00

To pieśń dalekiej przyszłości. Może to i lepiej, bo jak znam te ich poprawki i naprawy, to raczej na lepsze mało kiedy wychodzi. A odbijając od tematu, czy ma ktoś pomysł (oprócz dubeltówki) jak się pozbyć tych zasranych kaczek z łowiska? Wyżera gówno kukurydzę (o zanęcie nie wspomnę) i nie boi się w zasadzie niczego. Chlupot zanęty ściąga je ze 100 metrów. Myślałem o procy i pelecie 15mm, ale jak się gówno zorientuje, że to żarcie, to będzie porażka. Liczę na pomysłowość, bo mi co do głowy przychodzi to tylko namoczona bułka, rzucana w drugą stronę i liczenie, że zapomną o kukurydzy i zanęcie :D
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » śr 15 lip 2026, 12:28

Ja bym postawił na brzegu garnek z rosołem. Niech wiedzą, co je czeka.

Jakiekolwiek prace przy zalewie? Prędzej doczekam się osiemnastego sezonu Wiedźmina na Netflixie.
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » śr 15 lip 2026, 19:45

BCH pisze:Ja bym postawił na brzegu garnek z rosołem. Niech wiedzą, co je czeka.

Albo wyłożyć kacze wątróbki. Najpierw podziała odstraszająco, potem będą z tego pinki, a na końcu jak złapią zapach - przydadzą się na suma :) takie 3 w 1 :)
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » czw 16 lip 2026, 09:13

Mnie przeraża głupi pomysł budowy zbiornika wstępnego. Jest taki na Nieliszu i kompletnie się nie sprawdza. Rzecz w tym, że woda już na "wstępnym" się nagrzewa i już tam jest ogromne odparowanie. W efekcie końcowym woda pełna sinic i podgrzana jak rosół wpada do zbiornika głównego. Tam jeszcze bardziej się nagrzewa i odparowuje. Efekt można obecnie pojechać i zobaczyć na własne oczy. Nielisz wysycha w zastraszającym tempie a woda zmienia się w brunatną breję z kipiącymi sinicami. Do Zemborzyckiego woda wpływa bezpośrednio, jest zimna i czysta. Plan tego zbiornika wstępnego to głupota i takie szalenie kosztowne leczenie gangreny cholerą. Te same pieniądze można wydać mądrze na renaturyzację wyschniętych dolin rzecznych ale tego to ja raczej nie dożyję.
p.s. w piątek 17. 07 nad Krężniczanką w Strzeszkowicach przy moście na ekspresówce odbędzie się spotkanie z przedstawicielami Wód Polskich w sprawie melioracji (odmulania)Krężniczanki. Dla mnie to chore działanie a samo odmulanie to jakaś bzdura. Przecież muł czy piasek na dnie rzeki jest tak samo naturalny jak ściółka w lesie czy trawa na łące. Bo niby co tam by miało być, beton? A na spotkanie zapraszam szczególnie mieszkańców Strzeszkowic.
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » czw 16 lip 2026, 23:57

Nie wiem jak jest na Nieliszu - ale jeżeli wstępny byłby odpowiednio głęboki? Nie wiem - np. 5m a nie 1,5?Zmniejszyłoby to pewnie efekt nagrzewania.
Do tego coś co "zagospodarowałoby" nawozy - jakaś moczarka, która by wykorzystywała naniesioną materię do swojego wzrostu i wytwarzała tlen.
Może głębsza, chłodniejsza i natleniona woda już by nie była taka korzystna dla sinic. A sama gęsta sieć z moczarki byłaby takim filtrem mechanicznym, żeby osady pozostawały na dnie zbiornika.
Parenaście lat temu Bychawa mooocno zarosła moczarką (tak mocno, że musieli wpuścić amury bo żeby połowić trzeba było sobie zrobić "korytarz" między roślinami) - ale była bardzo czysta, bo muł nie miał jak się wzbić w toń.
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » pt 17 lip 2026, 08:27

Planowany "wstępniak" do zalewu ma mieć głębokość 1,5 metra i ma być cały wybetonowany. Tu komentarz jest zbędny. Co do Bychawy to mnie zawsze podobało się to, że wędkarze z miejscowego koła oddają serce w gospodarowanie na tej wodzie. Super. Natomiast problem jest całkiem inny. Otóż Gałęzówka, której wody zasilają zbiornik po szeregu melioracji wyschła do zera. Powyżej Bychawy przestała płynąć. W samym Gałęzowie od dawien dawna istniał staw. Obecnie nie istnieje i nawet ktoś na środku wykopał dołek myśląć , że woda wróci. Jedyna woda, która zasila zalew w Bychawie to ta ze źródła w parku. Kosarzewka powyżej Bychawy również wyschła po uprzednim wielokrotnym przekopaniu przez meliorantów. Jeśli wyschnie i to ostatnie źródło to kiepsko to widzę.
Na drugim zdjęciu Kosarzewka w Bychawie przed melioracjami, kilkadziesiąt lat temu. Zaś na pierwszym Gałęzówka już po melioracjach. Obecnie w tym rowie, któy został po rzeczce niema nawet wilgoci.
Załączniki
20250330_120246_Easy-Resize.com.jpg
20250330_120246_Easy-Resize.com.jpg (218.25 KiB) Przejrzano 1056 razy
412093080_441847635192780_163028504303275282_n_Easy-Resize.com.jpg
412093080_441847635192780_163028504303275282_n_Easy-Resize.com.jpg (208.8 KiB) Przejrzano 1056 razy
Awatar użytkownika
boxing
Leszcz

Postautor: boxing » pt 17 lip 2026, 18:59

Zielony pisze:Planowany "wstępniak" do zalewu ma mieć głębokość 1,5 metra i ma być cały wybetonowany. Tu komentarz jest zbędny.

Jeżeli tak - to rzeczywiście źle to wygląda - moim niefachowym okiem. Latem będą z tego Termy Lublin.

Ale co myślisz o wariancie, o którym napisałem? 5-6 metrów głębokości, dno naturalne aby mogło być podłożem dla roślin, to co wpłynie byłoby wykorzystywane jak nawóz dla flory, od wiosny gęsto porośnięte moczarką która "robiłaby" za dodatkowy filtr.

Z jednej strony - koszty wykopu byłyby wyższe bo znacznie większa głębokość, ale wyzerowane byłyby koszty materiału i robót przez brak betonowania dna. Czy kosztowo to by się równało - nie wiem, trzeba by oszacować.
Awatar użytkownika
Zielony
Sum

Postautor: Zielony » ndz 19 lip 2026, 17:38

boxing pisze:
Zielony pisze:Planowany "wstępniak" do zalewu ma mieć głębokość 1,5 metra i ma być cały wybetonowany. Tu komentarz jest zbędny.

Jeżeli tak - to rzeczywiście źle to wygląda - moim niefachowym okiem. Latem będą z tego Termy Lublin.

Ale co myślisz o wariancie, o którym napisałem? 5-6 metrów głębokości, dno naturalne aby mogło być podłożem dla roślin, to co wpłynie byłoby wykorzystywane jak nawóz dla flory, od wiosny gęsto porośnięte moczarką która "robiłaby" za dodatkowy filtr.

Z jednej strony - koszty wykopu byłyby wyższe bo znacznie większa głębokość, ale wyzerowane byłyby koszty materiału i robót przez brak betonowania dna. Czy kosztowo to by się równało - nie wiem, trzeba by oszacować.

Trudno powiedzieć. Być może przyniosłoby to pozytywny efekt. Czytałem nieraz o innym rozwiązaniu. Otóż by pogłębić zbiornik główny (a to pogłębienie bez wątpienia dobrze wpłynie na termikę wody) realizuje się projekt wyspa. Otóż z wybranego osadu dennego buduje się wyspę lub nawet kilka takich. Prosy, skuteczny i sprawdzony sposób a nie jak to ładnie nazwałeś lubelskie termy. Natomiast dla wszystkich ludzi, rolników, wędkarzy i właściwie dla każdego żyjącego stworzenia potrzebna jest renaturyzacja rzek, która w dłuższej perspekywie chociaż częściowo przywróci równowagę wodną lub chociaż zatrzyma pogłębiającą się suszę hydrologiczną. Materiał jest długi ale szczerze polecam obejrzeć tak by dokładnie zrozumieć jak to naprawdę jest z wodą w naszym kraju a lubelszczyzna jest chyba najbardziej zmeliorowaną częścią Polski https://www.youtube.com/watch?v=PNq74gruSLc&t=29s

Wróć do „Zalew Zemborzycki”