Zalew Zemborzycki Wędkarstwo

Awatar użytkownika
joker
Okoń

Re: Zalew Zemborzycki Wędkarstwo

Postautor: joker » sob 12 lip 2025, 15:59

Sam sprawdziłem więc moje pytanie już nieaktualne.
-dzięki tym, którzy starali się mi pomóc.
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » ndz 13 lip 2025, 15:19

W odcinku rzeki od mostu na cienistej do samego zalewu i kawałek zalewu nie wolno łowić z wału, bo niby go niszczymy, itp...ale w ogóle to wolno łowić - na przykład z łodzi, dostępnych pomostów czy brodząc ;-)

Tylko trochę niezrozumiałe dla mnie jest że zakaz ten dotyczy również wieloletnich, ale nadal pancernych schodków betonowych na odcinku wału przy przepompowni - oczywiście obowiązuje odległość 50m od urządzenia hydrotechnicznego spiętrzającego wodę, ale chyba 2 czy nawet 3 zejścia schodkowe są w wystarczającej odległości...osobiście 2 razy ryzykowałem mandat, bo schodziłem po tych schodkach do wody i brodziłem po dnie spinningując za boleniami - ciekawe czy gdyby jakieś służby mnie namierzyły w trakcie takiego schodzenia lub wychodzenia z wody, to faktycznie miałbym nieprzyjemności...bo zakaz jednak jest, a schodki są elementem tych wałów.
Od 40lat z wędką w ręku :D
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 13 lip 2025, 15:48

Siwy a zakaz dotyczy łowienia czy chodzenia po wałach/schodkach ?
I jeszcze jedno pytanie a mianowicie gdzie według definicji zaczyna a gdzie kończy się budowla hydrotechniczna zwana potocznie WAŁEM (nie mylić z tym co sędziowie i organizator zrobili na ostatnich zawodach GP Okregu)
Chodzi mianowicie o to jak głęboko musisz wejść do wody żeby z tego wału zejść
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » ndz 13 lip 2025, 17:51

Jajakub pisze:Siwy a zakaz dotyczy łowienia czy chodzenia po wałach/schodkach ?
I jeszcze jedno pytanie a mianowicie gdzie według definicji zaczyna a gdzie kończy się budowla hydrotechniczna zwana potocznie WAŁEM (nie mylić z tym co sędziowie i organizator zrobili na ostatnich zawodach GP Okregu)

I przy okazji pasowałoby zdobyć wykładnię brodzenia - po kostki, po kolana, po jaja, czy wystarczy samo zamoczenie stóp. Bo to zawsze mnie nurtuje jak tam łowię :D
Awatar użytkownika
miro-re
Szczupak

Postautor: miro-re » ndz 13 lip 2025, 19:30

Raczej po jaja. Nikt się nie przyczepi jak będziesz brodził w korycie rzeki. Na wiosnę przy niskim stanie wody można spokojnie łowić bliżej lustra wody nie stojąc na elementach wału. Te przepisy są trochę zawiłe . Bo żeby wejść do rzeki musisz przejść po wale. A to już może skutkować mandatem za jego deptanie. Chyba nas nie lubią.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 13 lip 2025, 19:36

miro-re pisze: . Bo żeby wejść do rzeki musisz przejść po wale. A to już może skutkować mandatem za jego deptanie. Chyba nas nie lubią.

Gdzie widziałeś zakaz chodzenia po wale nad ZZ?
Awatar użytkownika
siwy
Sum

Postautor: siwy » ndz 13 lip 2025, 19:53

Jajakub pisze:Siwy a zakaz dotyczy łowienia czy chodzenia po wałach/schodkach ?

Zakaz podobno dotyczy chodzenia/siedzenia/przebywania na konstrukcji wałów. A pisząc o odległości 50m od budowli hydrotechnicznej służącej do regulacji poziomu wody miałem na myśli ujście z tej przepompowni od rzeki...od ulicy Grzybowej jakby.

Aktualnie prawie po krocze wchodzę by już pod wodą nie stać na elemencie betonowym schodków - głębokości nieznacznie różnią się o kilka cm w różnych miejscach/schodkach.

...ale teraz więcej na belly będę tam pływał - mimo pompowania sprzętu i targania na "plażę" obok p.Jacka, to jednak na siedząco spinning jest luksusem, no i mogę dalej od brzegu odpłynąć czy wpłynąć w środek trzcinowiska delty Bystrzycy - to zgrupowanie trzcin po środku rzeki tuż przy ujściu do zalewu ;-)
Od 40lat z wędką w ręku :D
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » ndz 13 lip 2025, 20:26

A wiesz może gdzie są zawarte te przepisy dotyczące ochrony wałów?
Bo kiedyś był tam zakaz wędkowania, ale o chodzenia po nich nich chyba nie było
Tym bardziej iż na koronie (od tej dzikiej strony czyli przepompowni) była wydeptana ścieżka spacerowa
Awatar użytkownika
joker
Okoń

Postautor: joker » ndz 13 lip 2025, 20:50

Na tablicach jest napisane , że jest to zapora boczna zalewu jest też podana podstawa prawna z której wynika, że wędkowanie jest zabronione, w tej chwili nie pamiętam podanego przepisu. Dziwią mnie Wasze dywagacje czy można przejść po wale w sytuacji gdy wędkarze porobili sobie pomosty z których wędkują
Cenię sobie niezależność :!:
Awatar użytkownika
miro-re
Szczupak

Postautor: miro-re » pn 14 lip 2025, 14:56

Jajakub pisze:
miro-re pisze: . Bo żeby wejść do rzeki musisz przejść po wale. A to już może skutkować mandatem za jego deptanie. Chyba nas nie lubią.

Gdzie widziałeś zakaz chodzenia po wale nad ZZ?

Na tablicach informujących o zakazie jest mowa o deptaniu. Chodzenie chyba po to podchodzi.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pn 14 lip 2025, 15:37

Czyli trzeba wieźć do wody od plaży i dreptać w stronę ujścia rzeki wodą
Albo się przynajmniej tak tłumaczyć jak by ktoś nas pytał......"jak żeś Pan tu wlazł "......
Awatar użytkownika
szymon71
Szczupak

Postautor: szymon71 » pt 18 lip 2025, 20:50

Swoją drogą to dziwię się takim zakazom wędkowania z wałów na naszym bagnie bo jak sięgam pamięcią wstecz to tyle lat zakazu nie było i wszystko było jak należy. Jak to się ma do innych obwałowanych zbiorników w naszym okręgu takich jak Dratów czy Krzczeń, gdzie osobiście najczęściej bywam. Tam wały wcale nie są w lepszym stanie niż na ZZ a na niektórych odcinkach nawet w gorszym a tam już nikt nie niszczy? Mało tego na obu tych zbiornikach są często rozgrywane zawody nawet rangi mistrzostw Polski. Kto takie bzdurne zakazy wprowadza?! I po co, dla rzekomej ochrony wałów? Ludzie to sobie lubią nawzajem utrudniać życie. Tak samo ze slipami i tym dojazdem. Wievzna wojna. Raz można a za chwilę nie.
Awatar użytkownika
misiek1975
Sum

Postautor: misiek1975 » sob 19 lip 2025, 08:50

Jajakub pisze:Czyli trzeba wieźć do wody od plaży i dreptać w stronę ujścia rzeki wodą
Albo się przynajmniej tak tłumaczyć jak by ktoś nas pytał......"jak żeś Pan tu wlazł "......

Skoczyłem z mostu na Cienistej :D
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » sob 19 lip 2025, 12:42

misiek1975 pisze:
Jajakub pisze:Czyli trzeba wieźć do wody od plaży i dreptać w stronę ujścia rzeki wodą

Skoczyłem z mostu na Cienistej :D

Gorzej jak będą czekać żebyś z powrotem do tego mostu wodą zapierdzielał :D
Awatar użytkownika
nocnysandacz
Karasie jedzą gówno

Postautor: nocnysandacz » czw 07 sie 2025, 16:02

Można łowić sandacza na trupka/filety nad Zalewem Zemborzyckim w sklepie Pirania twierdza że można pokazali mi regulamin, w moim regulaminie nie można ?
Awatar użytkownika
miro-re
Szczupak

Postautor: miro-re » czw 07 sie 2025, 16:57

Nie można.
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 08 sie 2025, 06:10

Serio?

Zabierać nie można w tym roku, ale na trupa łowić też?
Aż sprawdzę, jak będę miał zezwolenie pod ręką.
Awatar użytkownika
Mietek
Szczupak

Postautor: Mietek » pt 08 sie 2025, 06:48

Nie można :-) na żywca można, ale z pewnymi ograniczeniami i to już raczej będzie łowienie sumdacza :mrgreen:

Screenshot_20250808_064542_Chrome.jpg
Screenshot_20250808_064542_Chrome.jpg (106.31 KiB) Przejrzano 37090 razy
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 08 sie 2025, 10:33

Czyli serio.

Niedługo to już pierdnąć nie będzie można w kierunku lustra wody...

Oczywiście dla dobra wędkarzy - żeby leszcze nie zaśmierdły, budowla hydrotechniczna się nie zawaliła i nie poczuła zgorszenia baba na rowerze z psem w wózku obserwująca wodnego skuterzystę...
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » pt 08 sie 2025, 10:50

Zakaz łowienia na trupa, fileta ma tę zaletę w związku z C&R że co by nie mówić statystyczna przeżywalność ryb złowionych na spina vs trup/filet jest jaka jest
Awatar użytkownika
Rybkarz
Szczupak

Postautor: Rybkarz » pt 08 sie 2025, 11:40

BCH pisze:Czyli serio.

Niedługo to już pierdnąć nie będzie można w kierunku lustra wody...

Oczywiście dla dobra wędkarzy - żeby leszcze nie zaśmierdły, budowla hydrotechniczna się nie zawaliła i nie poczuła zgorszenia baba na rowerze z psem w wózku obserwująca wodnego skuterzystę...

Dobrze, że ktoś to napisał na forum, bo rok skończyłby się i nie byłbyś świadomy, że znowu „ograniczono Twoją wolność”.
Tomasz

Koło LSM FART
Awatar użytkownika
suchy0512
Sandacz

Postautor: suchy0512 » pt 08 sie 2025, 15:34

Trochę to niepokojące że wędkarze mając zezwolenie nie wiedzą jakie są ograniczenia....
Jarek
Awatar użytkownika
BCH
Sum

Postautor: BCH » pt 08 sie 2025, 21:43

Rybkarz pisze:Dobrze, że ktoś to napisał na forum, bo rok skończyłby się i nie byłbyś świadomy, że znowu „ograniczono Twoją wolność”.

Pewnie dokładnie tak by było, ponieważ nie łowiłem w ten sposób co najmniej kilkanaście lat. I chyba nie zamierzam.

Co nie zmienia faktu, że jeśli coś mnie nie dotyczy, to nie dostrzegam bareicznych absurdów pezetwu, wódy polskiej, czy wszystkich innych takich, którym się wydaje, że mają monopol wiedzy na to, co dla innych jest najlepsze.

Jak również nie zmienia faktu, że powyższy cudzysłów ani nie ma uzasadnienia merytorycznego, ani nawet gramatycznego.
Awatar użytkownika
catchrelease
Karasie jedzą gówno

Postautor: catchrelease » wt 12 sie 2025, 13:09

Witam wszystkich
Jak wygląda sytuacja z braniami? Wybieram się natomiast ze względu na wysokie temperatury w tym tygodniu obawiam się jak będzie wyglądać sytuacja z braniami.
Jeśli ktoś byl i ma info z pierwszej lapy proszę o wiadomość. Może być prywatna.
Z podrowieniami
C&R
Awatar użytkownika
PawelG
Leszcz

Postautor: PawelG » wt 12 sie 2025, 18:16

Moim zdaniem teraz to trochę lotto.

Wróć do „Zalew Zemborzycki”