Zalew Zemborzycki Wędkarstwo

Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Re: Zalew Zemborzycki Wędkarstwo

Postautor: Zielony » pt 22 lis 2024, 17:10

Odnośnie operatów to ja "skrobnę" zdanie. Otóż te zawierane są na długi okres czasu. Często dziesięć i więcej lat. Zatem trudno jest cokolwiek zmienić w trakcie trwania takiej umowy zaś niewywiązywanie się z zapisów operatu grozi utratą obwodu lub karami. To taka trochę ułomna konstrukcja nie uwzględniająca bieżących zmian. Przykładowo zwiększająca się presja powinna być rekompensowana większymi zarybieniami ale tak nie jest. Operat do końca trwania umowy jest niezmienny. A teraz dalej . Rok temu komisja gospodarcza zorganizowała spotkanie z ichtiologiem, który miał dla nas przygotować szereg operatów. Najpierw zebrał od komisji uwagi, które miał w tymże operacie zawrzeć. Uwag było sporo a najważniejsze to koniec z zarybianiem sumem, więcej sandaczy.... Ichtiolog poinformował nas, że jedyny sposób na ominięcie zarybień sumem to tak zwane zarybienia fakultatywne. Czyli sum w operacie jest ale niema obowiązku zarybiania nim. W innym wypadku IRŚ - Instytut Rybactwa Śródlądowego nie zatwierdzi operatu. Byliśmy przekonani, że wreszcie będzie jak trzeba. Operat, który ma obowiązywać od przyszłego roku zawiera jednak zarybienia sumem dla rzek i dużych zbiorników w tym Zalewu Zemborzyckiego. Teraz tak żebyśmy się dobrze zrozumieli. IRŚ z jakichś przyczyn zgodził się jedynie na zmniejszenie dawek zarybieniowych sumem jednak nakazuje zarybiać. Na Zalew ma być jedna trzecia dotychczasowych zarybień. Oczywiście usiłujemy mimo wszystko zmienić treść operatu na taką bez suma ale tak naprawdę to możemy jedynie grzecznie prosić i niekoniecznie uzyskać porządaną przez nas i wędkarzy wersję operatu. Jest mi z tego powodu bardzo przykro i właściwie to tak jakby zderzyć się z urzędniczą ścianą. Udało się wyeliminować suma z zarybień na małych zbiornikach ale to tylko cząstka potrzeb. Jest jeszcze jeden wątek. Być może naukowcy z IRŚ mają większą wiedzę i ten sum powinien być w zarybieniach ale sam to myślę, że raczej chodzi o napędzanie machiny w hodowlach bo przecież ktoś tego wyprodukowanego suma musi kupić. Czas pokaże jak się ta sytuacja zakończy.
Awatar użytkownika
Paweł
Administrator
Lokalizacja: ZalewZemborzycki.com / Koło LSM Fart / PZW Lublin - tel: 500-517-699
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » ndz 24 lis 2024, 14:53

Wklejam Art z UoRŚ. Tego typu obostrzenia są niezależne od PZW, tak ustanowił ustawodawca, że operat sporządza się raz na 10 lat.

Art. 6a. 1. Operat rybacki określający zasady prowadzenia racjonalnej
gospodarki rybackiej w obwodzie rybackim sporządza uprawniony do rybactwa.
2. Operat rybacki sporządza się raz na 10 lat w formie opisowej i graficznej.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0091Lj.pdf
Awatar użytkownika
Yogi79
Karaś srebrzysty

Postautor: Yogi79 » wt 26 lis 2024, 15:38

Wie ktoś może czy będą dodatkowe dopłaty bo coś słyszałem o J Krzczen ale mam nadzieję że to plotka
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » wt 26 lis 2024, 16:35

Yogi79 pisze:Wie ktoś może czy będą dodatkowe dopłaty bo coś słyszałem o J Krzczen ale mam nadzieję że to plotka

O niczym takim nie słyszałem.
Awatar użytkownika
Yogi79
Karaś srebrzysty

Postautor: Yogi79 » wt 26 lis 2024, 19:22

Zielony pisze:
Yogi79 pisze:Wie ktoś może czy będą dodatkowe dopłaty bo coś słyszałem o J Krzczen ale mam nadzieję że to plotka

Mam nadzieję że to plotka
Awatar użytkownika
Zielony
Sandacz

Postautor: Zielony » śr 27 lis 2024, 07:56

Yogi79 pisze:
Zielony pisze:

Mam nadzieję że to plotka

Myślę, że tak. Natomiast wiem, że Wody Polskie oszacowały roczne użytkowanie Krzczenia na 140 tys zł. A to kwota ogromnnnna w porównaniu do innych łowisk. Wiem też, że trwają rozmowy by korzystanie z łowiska było w jakichś normalnych kosztach. Tak czy inaczej nietrudno sobie wyobraźić bunt wędkarzy gdy okaże się, że opłata za wędkowanie będzie wyższa bo też należy się spodziewać, że koszty innych łowisk również będą rosły. Nie tylko łowisk. Przykładowo MOSIR, owszem wydzierżawi nam slip tyle, że za udostępnienie tego miejsca wędkarzom chcą podwyższyć opłatę o 1000%. Dodatkowo w wyniku konfliktów z wędkarzami lub wędkarzem lasy Państwowe nie chcą nam udostępnić dojazdu do slipu. Próbujemy "udrożnić" dojazd obok Forestu ale to aż takie oczywiste a tym bardziej łatwe nie jest.
Awatar użytkownika
szymon71
Szczupak

Postautor: szymon71 » czw 28 lis 2024, 01:56

Wrócę na chwilę do tej postawionej na ZZ siaty. Od dobrze poinformowanego kolegi dowiedziałem się, że PSR 3 dni zwlekała z podjęciem tej sieci (wiedząc gdzie stoi) bo zależało im na złapaniu kłusola na gorącym. No i większość zaplątanych w niej ryb zwyczajnie padła. Ktoś z Was może to potwierdzić czy mój kolega jednak mija się z prawdą. Bo jeśli to prawda to wydaje mi się jednak, że życie ryb tam uwięzionych powonno być na 1-szym miejscu.
Awatar użytkownika
Mietek
Szczupak

Postautor: Mietek » czw 28 lis 2024, 06:36

szymon71 pisze:Wrócę na chwilę do tej postawionej na ZZ siaty. Od dobrze poinformowanego kolegi dowiedziałem się, że PSR 3 dni zwlekała z podjęciem tej sieci (wiedząc gdzie stoi) bo zależało im na złapaniu kłusola na gorącym. No i większość zaplątanych w niej ryb zwyczajnie padła. Ktoś z Was może to potwierdzić czy mój kolega jednak mija się z prawdą. Bo jeśli to prawda to wydaje mi się jednak, że życie ryb tam uwięzionych powonno być na 1-szym miejscu.

Ja od kolegi wiem, że jak tylko wędkarze to zgłosili to PSR przyjechało z interwencją.

A od jeszcze innego kolegi wiem, że to PSR postawiło siatę i chcieli wypuścić ryby bez świadków, ale się wędkarze zbuntowali :mrgreen:

Także każdy mówi co innego :D

Jedno jest pewne:
ktoś tę siatę postawił i raczej za to nie odpowie i to jest niestety porażka, ale nie ma co winić o to PSR, SSR, Policji - nie da się bez kontroli 24/7 upilnować zbiornika :(
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 28 lis 2024, 06:57

Nie komentując przypadku ZZ
Czy powinno się usuwać siatę jak najszybciej, żeby uratować jak największą ilość ryb, czy też spróbować złapać kłusownika na gorącym i tym samym wyeliminować (oby tak było) go z tego procederu ratując przyszłe ofiary jego siatki ?
Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety
Awatar użytkownika
Rybkarz
Szczupak

Postautor: Rybkarz » czw 28 lis 2024, 09:49

szymon71 pisze:Wrócę na chwilę do tej postawionej na ZZ siaty. Od dobrze poinformowanego kolegi dowiedziałem się, że PSR 3 dni zwlekała z podjęciem tej sieci (wiedząc gdzie stoi) bo zależało im na złapaniu kłusola na gorącym. No i większość zaplątanych w niej ryb zwyczajnie padła. Ktoś z Was może to potwierdzić czy mój kolega jednak mija się z prawdą. Bo jeśli to prawda to wydaje mi się jednak, że życie ryb tam uwięzionych powonno być na 1-szym miejscu.

Nie było tak, a jak było naprawdę to powinno zostać do informacji służb. Plotki były, są i będą.

Jajakub pisze:Czy powinno się usuwać siatę jak najszybciej, żeby uratować jak największą ilość ryb, czy też spróbować złapać kłusownika na gorącym i tym samym wyeliminować (oby tak było) go z tego procederu ratując przyszłe ofiary jego siatki ?

Nie powinno. Złapanie kłusownika na gorącym jest priorytetem. Jeżeli kłusownikowi groziłoby tylko ściągnięcie siatki przez służby to... kupi nową i znowu ją postawi.
Tomasz

Koło LSM FART
Awatar użytkownika
Gelson2
Karaś srebrzysty

Postautor: Gelson2 » czw 28 lis 2024, 21:35

A jak go złapią to już nie postawi... Tak jak kierowcy z potrójnym zakazem nie wsiadają za kółko..., tylko 'czapa' załatwiłby tą kwestię
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 28 lis 2024, 21:47

A to już w nie naszej gestii ta "czapa"
Co chłopaki mogą to robią
Awatar użytkownika
Paweł
Administrator
Lokalizacja: ZalewZemborzycki.com / Koło LSM Fart / PZW Lublin - tel: 500-517-699
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » czw 28 lis 2024, 21:56

Gelson2 pisze:A jak go złapią to już nie postawi... Tak jak kierowcy z potrójnym zakazem nie wsiadają za kółko..., tylko 'czapa' załatwiłby tą kwestię

Nie w każdym przypadku, ale w większości Ci złapani siadają na dupie, bądź się przenoszą na prywatne stawy, czy inne wody, które są mniej lub w ogóle nie pilnowane. Mało tego, nikt nie bierze pod uwagę faktu, że jeżeli taki kłusownik zostanie złapany, to jego okoliczni koledzy po fachu także nierzadko odpuszczają (przynajmniej na jakiś czas). Nie wszyscy mają taką wiedzę ile było w wodzie sieci, jak praca strażników przez dekady opierała się tylko na ich ściąganiu, a ile jest teraz, gdy od kilku lat kłusownicy są konsekwentnie odławiani. Mogę tylko powiedzieć, że na moje oko jest przynajmniej 80% mniej takich przypadków. Tego nie wiele osób doceni, bo nie zwraca się uwagi na problem, gdy nie występuje, ale to, jak jest teraz, to właśnie jest efekt kilkuletniego pilnowania i "marnowania" ryb, które mogło się wcześniej wypuścić. Kto kiedyś często pływał na Uściwierzu, Uścimowie, Bikczu, Dratowie, Krzczeniu, Maśluchach, Tomasznie to powinien wiedzieć o czym mówię i ile się jeszcze 5 lat temu łowiąc podczepiało tam sieci, a ile teraz. Aktualnie nie jest idealnie, ale nie jest źle. Jeszcze kilku dobrych herbatników jest to odłowienia, ale to tylko kwestia czasu.
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » czw 28 lis 2024, 22:19

Tak trzymać
Awatar użytkownika
szymon71
Szczupak

Postautor: szymon71 » pt 29 lis 2024, 01:32

Obecnym tu na forum chłopakom z SSR po tym co i jak piszą ufam w 100% ale znam niestety przypadki co prawda czasowo dosyć odległe, gdzie sami strażnicy SSR pod pozorem walki z kłusownictwem stawiali siaty (w tym przypadku na jez. Miejskim). Kto wie jak było w tym zalewowym przypadku bo dziwi trochę fakt, że na najbardziej uczęszczanym zbiorniku na Lubelszczyźnie, ktoś stawia siaty na głębokiej wodzie przez nikogo niepokojony i nie zauważony. No gdzieś niedaleko wyspy to bym się mniej zdziwił bo zwykle to tam stawiali ale w głębszej jego części (?!). Ile to trzeba mieć w sobie samozaparcia no i odwagi, żeby się na takie coś porywać. Albo po prostu być myślącym inaczej.
Awatar użytkownika
Paweł
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Paweł » pt 29 lis 2024, 07:05

szymon71 pisze:Obecnym tu na forum chłopakom z SSR po tym co i jak piszą ufam w 100% ale znam niestety przypadki co prawda czasowo dosyć odległe, gdzie sami strażnicy SSR pod pozorem walki z kłusownictwem stawiali siaty (w tym przypadku na jez. Miejskim). Kto wie jak było w tym zalewowym przypadku bo dziwi trochę fakt, że na najbardziej uczęszczanym zbiorniku na Lubelszczyźnie, ktoś stawia siaty na głębokiej wodzie przez nikogo niepokojony i nie zauważony. No gdzieś niedaleko wyspy to bym się mniej zdziwił bo zwykle to tam stawiali ale w głębszej jego części (?!). Ile to trzeba mieć w sobie samozaparcia no i odwagi, żeby się na takie coś porywać. Albo po prostu być myślącym inaczej.

Patologia niestety była i takie osoby dla mnie nie różnią się niczym od zwyczajnych kłusowników. Na szczęście obecnie nie często się to trafia. Ci SSR którzy wypływają po siatki liczą się z tym, że także mogą być obserwowani z ukrycia, a gdy umoczą dupę, to nie będzie koleżeństwa i znajomości.
Awatar użytkownika
Skałka
Szczupak

Postautor: Skałka » pt 29 lis 2024, 08:36

Mnie osobiście wcale nie dziwi to, że w tym czasie stawiane są siaty. Ceny rynkowe ryb są tak wysokie, że nawet ryzyko wpadki nie działa wystarczająco odstraszająco. Jedna wyciągnięta siata z rybami to wartość od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. Kilka udanych akcji w roku i nie trzeba pracować cały rok. Paweł robicie super robotę dla wszystkich wędkarzy. Dziękujemy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yogi79
Karaś srebrzysty

Postautor: Yogi79 » wt 10 gru 2024, 13:02

Wyjaśni mi ktoś dlaczego taki niski poziom wody w zalewie
Jaki ma to cel?
Awatar użytkownika
CDC
Sum

Postautor: CDC » wt 10 gru 2024, 13:50

Yogi79 pisze:Wyjaśni mi ktoś dlaczego taki niski poziom wody w zalewie
Jaki ma to cel?

Z tego co ja pamiętam rok w rok na jesień jest obniżany stan o ok. 40 cm w celu uzyskania rezerwy powodziowej umożliwiającej " manipulacje" ilością zrzutu w przypadku długotrwałych silnych opadów lub wiosennych roztopów. To raczej standardowa coroczna procedura.
Aldek
Awatar użytkownika
Jajakub
Sandacz

Postautor: Jajakub » wt 10 gru 2024, 19:37

Tak hak Aldek piszę
Zresztą na Nieliszu jest podobnie z tym że tam z racjii 2 wpływajacych rzek poziom jest obniżony jeszcze więcej
Awatar użytkownika
bodzio66665
Okoń

Postautor: bodzio66665 » pt 03 sty 2025, 15:01

Panowie orientuje się ktoś czy zalew zamarzł czy faluje? Może w weekend bym zasiadł na feeder, ale jak zamarzł to trzeba będzie gdzieś nad rzeczkę pojechać.
Awatar użytkownika
Rybkarz
Szczupak

Postautor: Rybkarz » pt 03 sty 2025, 16:07

bodzio66665 pisze:Panowie orientuje się ktoś czy zalew zamarzł czy faluje? Może w weekend bym zasiadł na feeder, ale jak zamarzł to trzeba będzie gdzieś nad rzeczkę pojechać.

Dzisiaj nie było lodu.
Tomasz

Koło LSM FART
Awatar użytkownika
bodzio66665
Okoń

Postautor: bodzio66665 » pt 03 sty 2025, 20:15

Rybkarz pisze:
bodzio66665 pisze:Panowie orientuje się ktoś czy zalew zamarzł czy faluje? Może w weekend bym zasiadł na feeder, ale jak zamarzł to trzeba będzie gdzieś nad rzeczkę pojechać.

Dzisiaj nie było lodu.

Dziękuję za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
kocio
Sandacz

Postautor: kocio » sob 04 sty 2025, 14:24

Od Dąbrowy skuty ,ale na środku chyba faluje
Awatar użytkownika
Yogi79
Karaś srebrzysty